Coronavirus - România: 186254 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cinci ONG-uri îi cer lui Iohannis premier credibil, întărirea DNA şi revocarea Avocatului Poporului

Thursday, 05 November 2015, 19:04 Sursă: REALITATEA.NET

Organizaţiile semnatare - ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro Infrastructură - propun stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanţilor societăţii civile la consultările convocate pentru vineri sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

Potrivit scrisorii deschise adresate preşedintelui Klaus Iohannis, cele cinci organizaţii cer desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de protestatari.

"Demisia lui Victor Ponta şi a lui Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce aţi promis celor care v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie", se mai arată în scrisoare.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, pentru a înlătura pericolul de "oligopol" al partidelor mari şi anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014, se mai numără printre revenidcările ONG-urilor.

O altă propunere vizează înlocuirea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public, potrivit Mediafax.

Cele cinci organizaţii mai cer aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie şi întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile vor dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI şi SIE din Parlament şi desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase şi să ofere explicaţii publice pentru activităţile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient.

Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia), iar şefii numiţi prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi Bucureşti, CN Hunedoara şi altele să fie demişi, se mai arată în apel.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL