Ce efect ar putea avea ieșirea Greciei din zona euro asupra ratingurilor băncilor străine

Tuesday, 10 March 2015, 14:29, Sursă: AGERPRES

O ieșire a Greciei din zona euro (Grexit) nu va avea probabil un impact semnificativ asupra ratingurilor băncilor străine, se arată într-un raport publicat marți de agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), potrivit AGERPRES.

Adaugă părerea ta

'Considerăm că impactul direct asupra băncilor străine în urma unei ieșiri a Greciei din zona euro sau în urma incertitudinilor care continuă este limitat, deoarece ele au expunere directă relativ limitată la băncile elene sau la sectorul public și privat din această țară, după ce și-au redus semnificativ creditarea în 2012', a apreciat analistul Osman Sattar, de la S&P.

La 30 septembrie 2014, băncile străine aveau împrumuturi de 46 miliarde de dolari în Grecia, în scădere față de 138 miliarde de dolari în 2011, conform datelor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS).

Cea mai ridicată expunere, de peste 80%, se înregistra, la finele lunii septembrie, la băncile din Germania (13,5 miliarde de dolari), Marea Britanie (13,5 miliarde de dolari) și SUA (10,6 miliarde de dolari).

'Ținând cont de nivelul relativ limitat al expunerii băncilor la Grecia, nu ne așteptăm ca o ieșire a Greciei din zona euro să ducă la modificarea ratingurilor băncilor străine sau ca acele bănci să aibă nevoie de capital suplimentar', se arată în raportul agenției de evaluare financiară.

Scenariul de bază al Standard & Poor's nu indică un Grexit. Extinderea acordului de asistență financiară al Greciei a atenuat temerile privind posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro, susține S&P.

Primele patru mari bănci grecești, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank și Eurobank, sunt prezente și pe piața din România.