Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bolnavii primesc gratuit un medicament pentru o boală foarte gravă dacă renunţă la fumat

Tuesday, 16 February 2016, 16:13 Sursă: AGERPRES

Este acesta un precedent, după care vor apărea și alte cazuri similare? — se întreabă pagina web http://www.lavenir.net/, menționând că fenomenul este privit cu îngrijorare de către unii pacienți, precum și de o parte dintre medici.

Fibroza pulmonară constă în îngroșarea și rigidizarea pereților alveolelor pulmonare, care duce la pierderea elasticității plămânilor și împiedică transferul oxigenului din aerul inspirat către sânge. Acest proces provoacă o insuficiență respiratorie evolutivă. În Belgia, există aproximativ o mie de persoane afectate de această suferință, iar fără tratament, speranța lor de viață variază, în medie, între trei și cinci ani.

În prezent, pentru această boală există în farmaciile belgiene două medicamente — Esbriet, care se distribuie gratuit din 2012, și Ofev, noul medicament, care a apărut pe piață din decembrie 2015. Aceste produse nu vindecă, ci doar frânează evoluția fibrozei pulmonare și, prin urmare, administrarea lor este recomandabilă cât mai curând după depistarea bolii. Chiar și o întârziere de șase luni poate crea probleme.

Pentru a beneficia de gratuitate pentru noul medicament, pacienții trebuie să facă o analiză de urină care să aibă rezultat negativ, dovedind lipsa nicotinei din organism. Sunt, așadar, interzise și consumul de gumă de mestecat cu nicotină și folosirea plasturilor impregnați cu această substanță.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL