Șapte persoane reținute de DNA pentru trafic de influență! Un polițist și doi avocați, implicați

Friday, 16 October 2015, 09:50 Sursă: REALITATEA.NET

Cele șapte persoane reținute de Direcția Națională Anticorupție sunt:

Liviu Horia Lascu, pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, spălare a banilor, cumpărare de trafic de influență;

Tatiana Tănase, pentru comiterea a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, dintre care una în formă continuată;

Vasile Morașanu, ofițer în cadrul IGPR, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență;

Tiberiu Iulian Șerban, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată;

Constantin Mihalcea, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență în formă continuată;

Florina Maior, pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență;

George Costin, pentru comiterea a două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență.

De asemenea, în același dosar se efectuează acte de urmărire penală față de următorii:

Dorin Lazăr Maior, dat în urmărire internațională pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență;

Neculai Stan, avocat în cadrul Baroului București, pentru comiterea a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență;

Constantin Baboi, avocat în baroul Brașov, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență;

Olga Petrache, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Potrivit ordonanțelor întocmite de procurori, Tiberiu Iulian Șerban a fost condamat, de către Judecătoria Brașov, la 7 ani e închisoare într-un alt dosar de infracțiuni comise cu violență, între care și lipsire de libertate în mod ilegal, sentința fiind pronunțată la data de 5 februarie 2015.

Pentru a obţine achitarea sa în apelul ce se judecă la Curtea de Apel Braşov, după o condamnare de 7 ani închisoare, pronunţată de Judecătoria Braşov, Tiberiu Șerban a căutat diverse persoane, avocaţi sau persoane neimplicate direct în justiţie, pentru „aranjarea” procesului, în schimb fiind dispus să plătească sume importante de bani.

Prin intermediul lui Dorin Lazăr Maior (fugit din țară pentru a scăpa de executarea unei pedepse cu închisoarea) şi al soţiei acestuia, Florina Maior, Tiberiu Șerban a fost pus în legătură cu George Costin, fost asociat cu primul menţionat în asociaţii de revoluţionari, şi, prin intermediul acestuia, cu Liviu Horia Lascu, persoană care a pretins că, prin cunoştinţele pe care le are în justiţie la cel mai înalt nivel (procuror cu funcţie de conducere în DNA, procurori şi judecători de la ÎCCJ, membru al CSM şi, prin intermediul acestuia din urmă, chiar unul dintre judecătorii apelului) poate aranja acest proces pentru obţinerea achitării.

În schimb, Liviu Horia Lascu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care Tiberiu Şerban a fost de acord să le plătească. Drept urmare, a fost plătită o primă tranşă de 3.000 de euro (la data de 8 aprilie 2015 suma de 13.500 lei - echivalentul a 3.000 euro, bani viraţi prin mandat poştal pe numele lui Liviu Horia Lascu de către Constantin Mihalcea), iar apoi succesiv, alte câteva mii de euro.

Pentru a disimula originea ilicită a banilor, Liviu Horia Lascu a depus în ziua de 8 aprilie 2015 cei 13.500 lei primiţi ca primă tranşă în contul societăţii sale, banii intrând astfel în circuitul economic al societăţii, fiind dată aparenţa unor venituri licite.

Din probele dosarului a rezultat că, pentru influenţa pe care a pretins că o are în justiţie, Liviu Horia Lascu a primit alţi 10.000 euro şi a acceptat împreună cu avocatul Neculai Stan, de asemenea suspect în cauză, promisiunea altor cel puţin 3.000 de euro. În plus, dintr-o afacere cu fier vechi, finanţată şi înlesnită de Tiberiu Iulian Şerban, i-a fost promis lui Liviu Lascu Horia întregul câştig, estimat la 100.000 euro.

Apoi, la data de 26 mai 2015, la cererea lui Liviu Horia Lascu, Tiberiu Iulian Şerban a fost de asemenea de acord să îi dea suma de 3.000 lei (de care are acesta avea nevoie pentru a participa la o licitaţie de achiziţii publice la Penitenciarul Târgşor), banii fiind pretinşi pentru acelaşi trafic de influenţă.

La data de 5 iunie 2015 Tiberiu Iulian Şerban a fost de acord să dea alţi 1.000 de euro, sumă cerută de Liviu Horia Lascu, ca urmare a faptului că l-a contactat pe Vasile Moraşanu, ofiţer în cadrul IGPR., despre care susţinea că avea influenţă în justiţie prin intermediul unui procuror DIICOT – Structura centrală. Tiberiu Iulian Şerban oferea 25.000 euro pentru fiecare an de închisoare la care a fost deja condamnat, în schimb fiindu-i promisă o soluţie de trimitere spre rejudecare a cauzei.

În acelaşi timp, la data de 10 iunie 2015, Tiberiu Iulian Şerban a fost de acord să îi dea lui Liviu Horia Lascu o altă sumă de 1.000 de euro, acesta pretinzând că are contact cu cineva din completul de judecată sau apropiat al acestora. Ulterior Liviu Horia Lascu i-a dat asigurări lui Tiberiu Iulian Şerban că totul e rezolvat, iar la termenul de judecată din data de 23 septembrie 2015 l-a însoţit pe acesta la Curtea de Apel Braşov, judecata fiind amânată la cerere, la un alt termen.

În perioada 16 – 22 aprile 2015, suspectul Constantin Baboi, avocat, a acceptat promisiunea unor sume de bani prin intermediul lui Liviu Horia Lascu și a primit de la Tiberiu Iulian Şerban anumite sume, avocatul promiţând că îşi va folosi influenţa pe care o are la nivelul judecătorilor pentru a obţine o hotărâre favorabilă acestuia din urmă. Din probatoriu reiese că legătura avocatului cu „clientul” s-a purtat tot timpul prin intermediul lui Liviu Horia Lascu, ceea ce conduce la suspiciunea că intenția avocatului a fost aceea de folosire frauduloase a influenţei în justiţie şi nu de obţinere a soluţiei favorabile urmare a competenţei profesionale.

În aceeaşi perioadă, Florina Maior a apelat la aceleaşi persoane Liviu Horia Lascu şi George Costin, pentru a obţine la rândul său rejudecarea dosarului soţului său, suspectul Lazăr Dorin Maior şi în final achitarea (după modelul suspectului George Costin), aceasta întâlnindu-se în mai multe rânduri cu primii doi suspecți menționați, acceptând ca în schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise cei doi să intervină prin persoanele pe care le cunosc în justiţie la cel mai înalt nivel pentru obţinerea unor soluţii favorabile.

Suspecta Olga Petrache, o apropiată a soţilor Maior, a participat la discuţii, și-a oferit disponibilitatea pentru a obţine sprijinul fraudulos al altor persoane pe care le cunoaşte şi care ar avea influenţă în justiţie, a participat în locul Florinei Maior la discuţiile cu Liviu Horia Lascu şi avocatul acestuia, dar şi la discuţiile cu Tiberiu Iulian Şerban.

Cele șapte persoane reținute au fost prezentate la Curtea de Apel Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi Jandarmeriei Române.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL