Cod roşu de OUG pe amnistie şi graţiere. Avertismentul Comisiei de la Veneţia

Monday, 15 October 2018, 07:37 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Experiența controversatei Ordonanțe 13 îi face pe mulți să se gândeacă la faptul că pericolul amnistiei și grațierii încă pândește. Nu este exclus ca astăzi să apară și un astfel de act normativ, alături de ordonanța care va modifica legile justiției.

Nu este exclus ca, pe lângă ordonanța care va modifica legile Justiției, să apară și un proiect surpriză, prin care Executivul să dea undă verde pentru amnistie și grațiere.

Condiţiile par perfecte pentru o reeditare a scenariului de la OUG 13: imediat după ședința de guvern, premierul va pleca din țară pentru mai multe zile, iar preşedintele Klaus Iohannis se află de duminică în Italia.

Într-un răspuns la întrebările Realitatea.net despre pericolul unei OUG pe amnistie şi gratiere, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Jaime Rodríguez Murphy reaminteşte că Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea ordonanţelor de urgență pentru adoptarea unor legi importante.

Oficialul Comisiei de la Veneţia spune că instituţia va face alte comentarii abia după raportul de vineri când vom afla ce crede instituţia despre modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Ordonanța 13 a fost numită de multe ori o amnistie mascată. Dacă Guvernul va da un astfel de act normativ, mulți grei ai politicii care au dosare penale ar putea scăpa. Asta s-ar fi întâmplat în cazul lui Liviu Dragnea, de pildă, în dosarul Bombonica, dacă OUG 13 nu era retrasă.

Informațiile Realitatea TV spun că mulți membri PSD ar face presiuni asupra lui Liviu Dragnea pentru a-i scăpa de problemele din justiție. Printre social-democrații cu dosare penale se numără Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. Vizat în mai multe dosare, el a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Fostul deputat PSD Ionel Arsene este și el pe lista politicienilor cu dosare. Procurorii DNA îl acuză de mai multe infracțiuni de trafic de influență. De cealaltă parte, beneficiari ai unei grațieri ar putea fi, de exemplu, fostul ministru Dan Șova, condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru trafic de influență. Și în cealaltă tabără politică ar putea fi personaje care să aibă de câștigat. De exemplu, Elena Udrea ar putea scăpa de condamnarea la șase ani de închisoare, dictată de judecători în dosarul Gala Bute.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri