Ministrul Justiției din Olanda: CV-ul lui Kovesi, impresionant. România are un candidat puternic

 
Ferdinand Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus, ministrul Justiției din Olanda, a vorbit în termeni laudativi despre candidatura Codrușei Kovesi la funcția de procuror-șef european, dar a criticat atitudinea recentă a României în combaterea corupției.Despre candidatura Codruţei Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Ferdinand Grapperhaus a spus: „Cred că e un pas foarte mare înainte că există un astfel de candidat. Încă nu am luat o decizie, pentru că evident trebuie să discutăm toate aspectele, dar sunt foarte optimist pentru că România vine cu un candidat atât de puternic".

Ministrul olandez a fost întrebat dacă este la curent cu cariera Codruţei Kovesi.

„I-am studiat CV-ul, care este impresionant, aşa cum au şi ceilalţi doi candidaţi. Persoanele care sunt luate în considerare pentru astfel de poziţii au o carieră juridică foarte bună, nu există îndoieli în această privinţă", a precizat Grapperhaus.

Ministrul olandez de Justiție a criticat pașii înapoi făcuți de România în materie de luptă anticorupție. "Suntem de părere că România a făcut paşi admirabili în ultimii 10 ani către un stat de drept solid. Cu toate acestea, aşa cum a subliniat şi Comisia, în ultimii ani s-au făcut totuşi nişte paşi înapoi. E ca atunci când un cal e pe punctul să termine cursa şi ezită înainte să sară peste ultimul obstacol. Noi credem că trebuie să ne ajutăm reciproc. În decembrie, înainte ca România să preia preşedinţia, am avut o discuţie cu ministrul Toader şi i-am spus că noi ne dorim foarte mult să continuăm schimbul bilateral de expertiză. Dar ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei, să aveţi un sistem independent de justiţie, care să se poată uita la mine, un membru al executivului, ministru al Justiţiei şi să mă judece independent şi să judece întregul sistem independent", a subliniat ministrul olandez, citat de Romania TV.

El a precizat că, având în vedere că a fost profesor de drept european, chiar şi-a făcut timp să citească rapoartele făcute de Comisia de la Veneţia şi GRECO şi legile justiţiei criticate în aceste documente.

„Şi cred că, aşa cum am spus şi mai devreme, este absolut necesar să se facă paşi suplimentari ca să ne asigurăm că aveţi un sistem judiciar independent, cu legi privind corupţia care chiar funcţionează, care să îi convingă pe cetăţenii ţării de existenţa unui sistem de justiţie funcţional şi independent", a adăugat acesta.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Din batustan pleaca doar fraierii ...
12 Feb 23:02
restul ramin sa ciuguleaca din ce da ciocoimea ! Iar ciocoimea se imprumuta ca sa ii tina in starea de iobagi adormiti cu un salariu sau o pensie exceptionala si de multe ori mult mai mare decit salariul celir de la privat. Batustanul imbatrineste, se deterioreaza, leneveste, si ..,
Răspunde
0 0
vlad
12 Feb 07:53
nenea asta din Olanda cred ca a parcurs doar primele randuri din CV unde scrie ca are permis categoria B, impresionant de altfel fata de bicicleta lui din Olanda. oare ce va spune cand va vedea la final Decretul de revocare din functie si mandatul neterminat plus toata manjeala cu Portocala cate a stat la baza revocarii. ceilalti 2 candidati sigur vor pali in fata lui Kovesi, neam de neamul lor nu a fost in atatea scandaluri si nu a pus presedintele tarii in situatii jenante precum Luluta. sigur o vor pune procuror suprem. mai bine o pune sef la abator ca se pricepe mai bine, are inclinari specifice.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?