Klaus Iohannis, reacţie dură după raportul Comisiei de la Veneţia. APEL către Parlament

 

Președintele Klaus Iohannis consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Legilor Justiției constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența Justiției.Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de Președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi, spune Klaus Iohannis.

”Concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări, de către Comisie, indică impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

În vederea garantării independenței Justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue”, se mai arată în document.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, să nu ignore recomandările organismului european.

Totodată, șeful statului precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.

”Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele și valorile europene ale democrației constituționale, iar independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica”, se precizează în comunicat.

Comisia de la Veneția a publicat, vineri, o opinie preliminară extrem de dură cu privire la cele trei Legi ale justiției modificate de PSD-ALDE. "Există aspecte importante introduse de cele 3 proiecte care sunt de natură să submineze independența judecătorilor și procurorilor din România precum și încrederea publică în justiție", spune una dintre concluziile raportului european.

Vineri 13 pentru PSD-ALDE. Comisia de la Veneția desființează Legile Justiției

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Draghici
14 Jul 10:37
Ce dur e KWIohanovici,mai ales cu ochelari de soare. In ce film joacă? Leit Arnold.
Răspunde
0 0
amar
14 Jul 07:17
Dacă Domnul Dragnea înpreună cu echipa sa conduc foarte bine această ţară , Economiea urcă afront Pensiile şi salariile se dau . Bine înţeles că nu totul de-odată . Ei se străduesc să intrăm în toate drepturile noastre legitime cu toate că voi criticaţi PSD-ul pe motive neîntemeiate , adică mincinoase PNL-ul , PDL-ul , USR-ul nu vor să ne înbunătăţim traiul şi aşa rămas în urmă faţă de U.E. De fapt aceste atrocităţi cum sunt cei din şleatca rezist , nişte mincinoşi de crapă chelea de pe ei şi ochi după fondurii . Oamenii răi, înpotrivă a tot ce ar fi bun pentru comunitate . Poporul suferă de zeci de ani de zile pe seama acestor atrocităţi ce se pun de-acurmezişul şi înping ţara înapoi la anii de tristă amintire . Această gaşcă care urmăreşte ziua de ieri în care au furat de la statul român sute de miliarde chiar şi trilioane cu aceşti bani ascunşi în alte conturii . Şi ne-au lăsat pe noi fără salarii măcar decente , la fel şi cu pensiile ,mai ales celor defavorizaţi cu venituri mici , umilind şi sărăcind toată ţara . O ţară bogată este aceia la care oamenii au un venit suplimentat faţă de un trai decent . Ori aceste atrocităţi caută să ne umilească într'o sărăcie lucie
în vreme ce alte ţări prosperă mai mult de-a atât .Aceste răutăţi , nu ştiu cum de le mai ţine pământu . Încercă să ne facă viaţa grea .
Răspunde
0 0
Puiu
14 Jul 11:38
2 Nu vorbi prostii. Sa dai maruntis la batrani dupa ce furi de tineri este ceva care numai niste comunisti pot sa creada ca e bine. Ai intrebat cativa prieteni care lucreaza in IT cat le-au luat din salariul net? Ai intrebat profesorii care lucreaza cu jumatate de norma? Ai intrebat oamenii care lucreaza part-time? Ai intrebat companiile de tip start-up?
Economia merge bine? Une pana mea merge bine cand investitiile sunt 0? CUm faci bani fara sa investesti? Imediat ce consumul scade putin ei raman fara bani de pensii si salarii. Pana acum s-au imprumutat ca sa le plateasca.
0 0
amar
14 Jul 06:19
Cine conduce ţara bine vreţi să spuneţi că ăştia nu sunt buni
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?