Vlad Filat a cerut să fie scoasă sârma ghimpată de pe Prut

Wednesday, 16 December 2009, 14:17 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a cerut miercuri la şedinţa de guvern ca până sâmbătă să fie gata pachetul de documente necesar pentru a fi scoasă sârma ghimpata de pe Prut, relatează Jurnal.md.

Anterior, un grup de parlamentari de la Chişinău a propus scoaterea sârmei ghimpate de la frontiera dintre România şi Republica Moldova. Dacă va trece de Biroul permanent, iniţiativa va fi dezbătută în plenul Parlamentului.

Proiectul de hotărâre conţine două articole: Parlamentul Republicii Moldova hotărăşte scoaterea gardului de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de stat din partea de vest a Republicii Moldova – de-a lungul Prutului; prezenta hotărîre va fi executată până la 1 martie 2010  - perioada începerii lucrărilor agricole - de Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova, în colaborare cu administraţiile publice locale.

La începutul lunii noiembrie, Ion Harea, preşedintele raionului Ungheni, a declarat că gardul de sârmă ghimpată va fi dat jos până la sfârşitul acestui an. El a menţionat atunci că prin această decizie se va liberaliza comerţul, ceea ce va contribui la dezvoltarea eonomică a localităţilor de o parte şi de alta a Prutului.

În urmă cu doi ani, membrii Consiliului raional Ungheni au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la graniţă, care a fost aprobat de autorităţile din România, dar refuzat de fosta guvernare comunistă de la Chişinău.

În aprilie anul trecut, Vladimir Voronin a avertizat conducerea locală să nu scoată sârma ghimpată de pe un segment de 80 de kilometri de frontieră moldo-română. \"Voi, aştia din Ungheni, aveţi probleme cu graniţa? Sârma ghimpată nu-i a voastră. Dacă nu vă veţi linişti, veţi nimeri în puşcărie cu tot cu consiliul vostru şi, în primul rând, preşedintele raionului!\", a spus atunci Voronin.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri