Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vibraţiile ar putea salva elefanţii

Monday, 16 February 2009, 19:33 Sursă: REALITATEA.NET

Cercetătorii au realizat zgomotul făcut pe pământ de o femelă în călduri, iar masculii cu "nevoi" s-au întors din drum, urmărind sursa vibraţiilor.

Acest instrument ar putea salva elefanţii din Etosha National Park de la conflictele violente cu fermierii.

Experimentele sunt conduse de dr. Caitlin O'Connell-Rodwell, de la Universitatea Stanford.

O'Connell-Rodwell, în cadrul conferinţei American Association for the Advancement of Sciene de la Chicago, a spus că paznicii rezervaţilor sunt foarte încântaţi de această nouă tehnică de protejare a animalelor pe cale de dispariţie.

Elefanţii sunt renumiţi pentru abilitatea lor de a detecta vibraţii prin pământ la distanţe foarte mari. Acestea includ chemările de împerechere ale femelelor în călduri, o fază care se întâmplă doar o dată la cinci ani.

Doctorul O'Connell-Rodwell s-a gândit că ar putea folosi aceste vibraţii pentru a chema înapoi în rezervaţii elefanţii care fug prin sate sau prin zonele cultivate, declanşând conflicte violente cu fermierii.

Elefanţii evadaţi distrug culturile, instalaţiile pentru apă şi sfârşesc prin a fi împuşcaţi.

Pentru a-şi testa ideea, O'Connell-Rodwell a folosit o boxă îngropată în pământ pentru a propaga suntele. Chemarea elefanţilor este un murumur încet, abia sesizabil de oameni, întrucât se află la limita inferioară a frecvenţelor perceptibile de urechea umană.

Vibraţiile urcă prin picioarele lor din faţă, prin oase, până la osul din urechi. În timp ce ei pot auzi chemările de împerechere de la 10km, ei pot simţi vibraţiile şi mai departe.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri