Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Turnul Slăninilor se află în localitatea Gârbova din judeţul Alba

Friday, 25 September 2009, 06:59 Sursă: Realitatea TV

Gârbova este o localitate aflată la 20 de km de Sebeş, pe drumul spre Sibiu. Saşii sunt stăpânii locului, dovadă şi casele pictate in cel mai pur stil tradiţional. Cetatea în care se ridică mândru turnul slaninilor se află în mijlocul localităţii. A fost construită in 1241 de un nobil sas, iar în secolul al XV-lea a fost vândută comunităţii locale. Nu a adăpostit dintotdeauna şuncă de porc. A fost costruit ca scut de apărare, iar in timp i-a apărat pe localnici de foame.

Bucăţile de slănină, aranjate ca in galantar sunt însemnate. Un fel de ştampilă cu numele proprietarului este pusă pe fiecare bucată în parte. In acest fel, orice sas ştie cât mânăncă, dar mai ales cine mănâncă!

Păstrată in turn, slănina rezistă şi un an. Iar de pe mesele pe care saşii le întind prietenilor nu lipseşte niciodată deliciosul produs, combinat cu ceapă şi pălincă. De altfel, cine ajunge in zonă şi ştie despre cămara saşilor, imposibil să nu guste din produsele tradiţionale. Iar cine nu ştie, cu siguranţă este îndrumat de vreun localnic. 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri