Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Şomajul se extinde rapid şi afectează piaţa mondială a muncii

Monday, 26 January 2009, 11:03 Sursă: NewsIn

După ce statele din zona Organizaţiei pentru Cooperate şi Dezvoltare Economică (OCDE) au înregistrat în 2007 cea mai mică rată a şomajului din 1980, de 5,6%, acum situaţia s-a schimbat radical.

OCDE şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) estimează că numărul şomerilor ar putea urca cu până la 20-25 milioane de persoane în toată lumea, până în 2010, atingând un record de 210 milioane şomeri la sfârşitul lui 2009.

Multe persoane şi-au pierdut locul de muncă de la sfârşitul lui 2007, în Statele Unite, Irlanda şi Spania, în contextul în care piaţa imobiliară a fost afectată de criza creditelor. Acest fenomen a afectat în 2008 majoritatea economiilor puternice, inclusiv cea a Germaniei.

Băncile, sectorul construcţiilor, piaţa auto, a oţelului şi telecomunicaţiilor au întreprins reduceri masive de personal. Astfel, unii sindicalişti au formulat idea conform căreia criza financiară este, câteodată, un pretext pentru disponibilizări.

O dată cu globalizarea, "criza s-a propagat şi în statele care nu au avut o economie puternică", a declarat Raymond Torres, directorul Institutului de studii sociale din cadrul OIM.

"Prin amploare, creşterea şomajului va afecta tot globul. Dar cei mai vulnerabili, tinerii şi cei necalificaţi, vor întâmpina dificultăţi în găsirea unui loc de muncă decent, după încheierea crizei. Într-un stat cu un număr mare de contracte temporare, şomajul va creşte mai repede", a mai spus Torres.

Pentru Stefano Scarpetta, directorul diviziei de analiză şi politică a pieţei muncii din cadrul OCDE, creşterea şomajului descrie amploare recesiunii, "spectaculoasă prin dimensiuni şi incertitudini".

"Primii afectaţi vor fi angajaţii interimari, apoi cei tineri, cei în vârstă, imigranţii şi cei cu slab pregătiţi, aceştia întâmpinând dificultăţi în unele state şi înaintea crizei", a declarat Scarpetta.

În Marea Britanie, tinerii sunt printre cei mai afectaţi de şomaj, care a revenit la nivelul din 1999, situaţia fiind similară în Suedia, care prevede cea mai dură recesiune din ultimii 30 de ani. În Spania, numărul şomerilor a urcat în 2009, mai ales din cauza disponibilizărilor angajaţilor din sectorul construcţiilor şi a imigranţilor cu pregătire slabă. Şi în China, aproximativ şase milioane de persoane s-au întors în provincie după ce şi-au pierdut locul de muncă din oraş.

În Japonia, unde aproximativ o treime din aganajaţi sunt temporari, cel puţin 85.000 persoane, printre care şi imigranţi din Brazilia, şi-au pierdut sau urmează să-şi piardă locul de muncă până în martie.

În Statele Unite, unde 2,6 milioane de persoane şi-au pierdut locul de muncă în 2008, pentru prima dată din 1945, aproximativ două treimi din disponibilizări au fost luate în sectorul serviciilor. În decembrie, rata şomajului a crescut la 7,2%, cel mai mare nivel din ianuarie 1993. În Marea Britanie, criza financiară ar putea afecta, de asemenea, personalul din management.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri