Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scenaristul român Ioan Antoci a câştigat premiul Kieslowski ScripTeast, la Cannes

Thursday, 21 May 2009, 14:34 Sursă: NewsIn

Membrii juriului consideră că scenariul lui Ioan Antoci subliniază luptele memorabile ale personajelor şi "creează teme universale care îl vor ajuta să rezoneze cu audienţele din întreaga lume după producerea acestui film". Temele abordate în "Câinele japonez", confruntând probleme de familie, durere şi credinţă, printre altele, sunt mânuite într-un mod sensibil şi fermecător, care contrazice relativa lipsă de experienţă a scenaristului.

Personajele din scenariul lui Antoci sunt persoane imperfecte, care sunt răscumpărate prin bunătatea lor înnăscută, aşa că în final scenariul reprezintă o declaraţie de viaţă, care va emoţiona spectatorii, consideră juriul.

Ioan Antoci a primit, ca premiu, 10.000 de euro şi o statuie unică, creată de Adam Fedorowicz. În plus, scenariul său va fi prezentat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Scenariştii care au concurat pentru premiul Kieslowski ScripTeast de anul acesta provin din şapte ţări din Europa Centrală şi de Est - România, Polonia, Estonia, Slovenia, Lituania, Croaţia şi Ungaria. România a mai avut anul acesta un reprezentant la Kieslowski ScripTeast, Ioana Stănculescu, care împreună cu Artchil Khetagouri a propus scenariul "Transfer".

Sesiunea de o săptămână a premiilor pentru scenarişti desfăşurată la Cannes s-a concentrat pe promovarea scenariilor printre producătorii de film din Europa şi pe întâlniri cu reprezentanţi ai fondurilor de film şi ai festivalurilor.

În 2008, Ioan Antoci a câştigat, tot cu "Câine japonez", Concursul Naţional de Scenarii, la categoria Cel mai bun scenariu de lung-metraj.

ScripTeast reprezintă singurul atelier de formare pentru scenarişti experimentaţi din Europa Centrală şi de Est. În cele trei ediţii care au avut loc până în prezent, au fost prezentate 36 de proiecte, au fost implicaţi 22 de consilieri creativi şi două scenarii au fost deja filmate. ScripTeast este un program care se desfăşoară timp de un an, în trei sesiuni staţionare şi două online, care se concentrează nu numai pe dezvoltarea, dar şi pe promovarea scenariilor, facilitând prezenţa scenariştilor participanţi la festivalurile de film de la Cannes şi Berlin. Scenariul câştigător din fiecare an este prezentat la Festivalul de Film de la Cannes.

Citeste totul despre:


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri