Coronavirus - România: 35003 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Reprezentanţii arhitecţilor sunt nemulţumiţi de aprobarea proiectului Dâmboviţa Center

Monday, 30 March 2009, 17:17 Sursă: NewsIn

"În esenţă, ne referim la amploarea excesivă a funcţiunilor comerciale şi a dimensiunii ansamblului, la slaba calitate a spaţiilor publice, la agravarea problemelor de trafic şi la insuficienţa parcajelor în raport cu normele legale, la problemele de mediu, la imaginea vulgar comercială, la modul cum a fost promovat acest proiect, fără nicio preocupare pentru calitatea urbanistică şi arhitecturală", spun reprezentanţii arhitecţilor.

OAR susţine că deşi aceste observaţii au fost ignorate, problemele rămân şi vor afecta negativ nu numai acest amplasament, ci şi o zonă extinsă din centrul oraşului.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, luni, Planul Urbanistic Zonal privind construirea complexului Dâmboviţa Center, în cadrul unei şedinţe cu proteste din partea societăţii civile şi acuze reciproce între grupurile de consilieri.

Proiectul a obţinut 28 de voturi "pentru", cu unul mai mult decât numărul necesar pentru a fi aprobat. C onsilierii PSD şi PNL au votat "împotrivă", iar cei ai PDL, susţinători ai proiectului, i-au acuzat pe liberali de duplicitate şi campanie de imagine, invocând faptul că proiectul a fost aprobat de guvernul Tăriceanu, în 2007.

În sala de şedinţe au fost prezenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, care s-au opus proiectului şi au anunţat că intenţionează să atace în instanţă decizia CGMB.

Proiectul Dâmboviţa Center va fi realizat, în mai multe etape, pe o suprafaţă totală de peste 550.000 de metri pătraţi. Mai întâi, vor fi realizate, pe 39.500 de metri pătraţi, spaţii rezidenţiale şi de birouri. Apoi, un centru comercial de 132.000 de metri pătraţi, hotel şi casino, toate pe 40.000 de metri pătraţi, iar în final un supermarket, pe o suprafaţă de 28.000 metri pătraţi, plus o parcare cu circa 3.000 de locuri.

Potrivit acestui proiect, cea mai înaltă clădire din Bucureşti şi din România, cu 34 de etaje şi 155 metri înălţime, ar urma să apară pe malul Dâmboviţei. Tot acolo vor fi construite alte două turnuri, cu 26 şi, respectiv, 30 etaje.

Proiectul va fi realizat de Compania Plaza Centers, care deţine 75% din Dâmboviţa Center. Statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, iar restul este al grupului turc Kucuk.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri