Coronavirus - România: 18283 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rechizitoriul DNA a urmărit traseul sinuos al banilor strânşi la concursul Trofeul Calităţii

Wednesday, 21 January 2009, 19:23 Sursă: Realitatea TV

Inspectoratul de Stat pentru Construcţii, instituţie condusă de Irina Jianu, trimisă şi ea în judecată în dosarul Zambaccian, a organizat în 2004 simpozionul-concurs "Trofeul Calităţii". Firmele de construcţii din toată ţara au fost invitate chiar de inspectorii care le controlau activitatea. Pe invitaţii era precizată şi taxa de participare: cinci milioane de lei vechi pentru fiecare persoană fizică şi 15 milioane de lei vechi pentru fiecare societate.

Banii n-au ajuns însă în vistieria Inspectoratului pentru Construcţii, ci în conturile a patru firme controlate de soţii Bogdan şi Marina Popovici. Vorbim de aproape 68 de miliarde de lei vechi.

92% din banii strânşi au plecat apoi spre AROUND SRL, o altă firmă din subordinea aceloraşi apropiaţi ai familiei Năstase care s-a angajat să creeze conceptul de promovare şi să organizeze concursul "Trofeul Calităţii".

Procurorii susţin că pentru a se pierde urma banilor au fost înscenate mai multe tranzacţii şi majorări de capital cu alte trei firme şi-au tranzacţionat acţiuni la preţuri de zece ori mai mari, şi-au vândut fictiv imobile şi terenuri sau au încheiat contracte de asistenţă.

În cele din urmă, bani spălaţi de firmele soţilor Popovici au ajuns la Eurografica, o companie de publicitate care deja câştigase privilegiul de a coordona şi alte segmente ale campaniei electorale PSD. Mai departe, Eurografica a făcut comenzi la 31 de firme pentru produse de campanie, de la pixuri şi brichete până la fulare, şi tricouri.

În timpul anchetei DNA, directorul Eurografica a adus acte contabile care arătau că toate aceste obiecte erau pentru firma sa. Declaraţiile câtorva sute de angajaţi îl contrazic însă. De la directori până la şoferi, toţi spun că obiectele erau inscripţionate cu imaginea şi numele lui Adrian Năstase. De aici acuzaţia de primire de foloase necuvenite pentru care fostul candidat al PSD la preşedinţie a fost trimis marţi în judecată.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri