Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Presa străină: Alegerile, cheia pentru evitarea celei mai grave recesiuni din ultimii 20 de ani în România

Friday, 04 December 2009, 10:28 Sursă: Money.ro

Presa internaţională titrează: Alegerile, cheia pentru evitarea celei mai grave recesiuni din ultimii 20 de ani în România.

România va încerca duminică prin alegerile prezidenţiale să pună capăt celor două luni de criză politică, scrie Wall Street Journal. Acelaşi cotidian mai precizează că tensiunile politice au blocat schimbările economice şi ajutorul financiar internaţional. Sarcina principală a noului guvern va fi renegocierea condiţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană care ar urmează a acorda României cea de-a treia tranşă de bani.

Preşedintele Traian Băsescu, de centru-dreapta, un fost căpitan de navă ce vorbeşte direct, a pierdut poziţia de favorit săptămâna această, după o serie de gafe politice şi o dispută privind o înregistrare video. Contracandidatul său din PSD, Mircea Geoană, este un fost ministru de externe şi fost ambasador la Washington.

\"Mulţi oameni au senzaţia că România se află pe marginea prăpastiei\", spune Nigel Rendell, economist la RBC Capital Markets. Economia României s-ar putea clătina dacă nu se obţine un rezultat bun al alegerilor şi dacă nu va fi format un guvern destul de repede, subliniază expertul.

Votul va reprezenta un pivot pentru schimbarea direcţiei economiei române de la cea mai gravă recesiune de după căderea comunismului, subliniază WSJ, precizând că noul preşedinte va numi premierul, va putea influenţa politica executivului şi va avea dreptul să dizolve Parlamentul. Citeşte mai mult pe Money.ro

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri