Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Philip Morris SUA, condamnată la plata a opt milioane de dolari pentru moartea unui fumător

Thursday, 19 February 2009, 08:01 Sursă: NewsIn

Juraţii au refuzat să îi acorde lui Elaine Hess cele 130 de milioane de dolari pe care le cerea, susţinând că soţul ei, Stuart Hess, a fost responsabil în proporţie de 58% de soarta sa: el fuma până la trei pachete de ţigări Benson & Hedges pe zi. A murit în 1997, la vârsta de 55 de ani, după ce fumase timp de mai mult de 40 de ani.

Însă la capătul unor deliberări de aproape nouă ore, juraţii i-au acordat lui Elaine Hess o despăgubire de două milioane de dolari, iar fiului său David de un milion. Juraţii au condamnat de asemenea compania producătoare de ţigări la o amendă de cinci milioane de dolari. Compania a anunţat imediat că are intenţia să facă apel.

Decizia, pronunţaţă de un juriu de la Fort Lauderdale, ar putea fi folosită ca precedent în alte 8.000 de procese de acest gen care sunt în curs de pregătire în Florida, după ce în 2006 Curtea Supremă a statului a anulat o sancţiune record de 145 de milioane de dolari la capătul unui proces în nume colectiv.
Totuşi Altria, compania-mamă a Philip Morris, a promis că se va apăra "viguros" în fiecare dintre aceste cazuri.

"Nu credem că verdictul de astăzi este un indiciu la modului cum se vor soluţiona cazurile viitoare", a subliniat într-un comunicat Murray Garnick, unul dintre şefii serviciilor juridice de la Altria, apreciind că acest proces a fost judecat primul pentru că avocaţii reclamanţilor l-au considerat ca având cele mai mari şanse de a fi câştigat.

În cazul Hess, Garnick a reproşat juraţilor că s-au sprijinit pe elemente ale procedurii în nume colectiv "care nu au legătură directă cu fumătorul decedat".

Dimpotrivă, un avocat specializat în procesele împotriva producătorilor de ţigări, Edward Sweda, consideră verdictul "încurajator", văzând în el "un semn bun pentru cazurile viitoare".

Respingând condamnarea pronunţată la procedura în nume colectiv, Curtea Supremă din Florida a apreciat drept valide concluziile juriului potrivit cărora producătorii de ţigări au ascuns fenomenul de dependenţă şi riscurile pe care le presupune fumatul pentru sănătate.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri