Orban: Procedura de deficit excesiv nu duce la sancţionarea imediată a unui stat

Wednesday, 13 May 2009, 13:40 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET
Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a comentat că sunt mai mult de 12 ţări europene care au depăşit deficitul bugetar de minimum 3%, iar procedura Comisiei Europene poate dura chiar cinci ani de zile şi nu duce neapărat la sancţionarea imediată a unui stat.

"Din cauza crizei, peste 12 ţări europene au depăşit deficitul bugetar de minimum 3% care este stipulat în Tratat", a subliniat Orban. El a menţionat că "procedura de deficit excesiv nu este o procedură care să ducă la sancţionarea imediată a unui stat".

"Dimpotrivă, procedura de deficit este o procedură care se întinde pe trei-patru, poate cinci ani de zile, în care CE colaborează şi veghează ca guvernele aflate în funcţie să corecteze dezechilibrele economice şi să asigure revenirea la un deficit bugetar aflat în cadrul legal de maximum 3% din PIB", a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

"Ca atare, repet: Franţa, Spania, Ungaria, Polonia şi o mulţime de ţări importante au ales, într-o perioadă în care au scăzut încasările la buget, să menţină consumul, să stimuleze cerea în continuare, pentru că într-o situaţie de criză asta e soluţia prin care reuşeşti să generezi o dinamică economică prin stimularea consumului", a adăugat Orban.

Raportul adoptat de Comisia Europeană prin care se constată că România a avut un deficit bugetar de 5,4% din PIB în 2008 - prima etapă în cadrul procedurii de deficit excesiv - nu se traduce prin sancţiuni financiare aplicate Bucureştiului, a explicat un purtător de cuvânt al CE.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri