Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Merkel îi atacă pe cei care resping Tratatul de la Lisabona şi pledează pentru extindere

Monday, 11 May 2009, 08:25 Sursă: NewsIn

"Celor care refuză Tratatul de la Lisabona - care permite condiţii mai bune de muncă, permite admiterea de noi membri - şi care în acelaşi timp vorbesc despre extindere refuzăm să le întindem mâna", a declarat Merkel, în prezenţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, la un miting electoral pentru alegerile europene.

"Cei care vor mai mult (de la Europa) trebuie să coopereze", a insistat cancelarul german, cu o vehemenţă neobişnuită, după cum remarcă AFP, la o întâlnire cu tinerii din Uniunile creştine (CDU-CSU), grupul său parlamentar.

Merkel nu i-a numit pe cei pe care i-a criticat, dar în primul rând al partidelor eurosceptice stau conservatorii britanici, care contestă Tratatul de la Lisabona, deka ratificat în Marea Britanie, dar cer intrarea Turciei în UE. Acest atac îl vizează pe şeful conservatorilor britanici, David Cameron, a apreciat un membru al guvernului francez care asculta discursul.

Tonul din ce în ce mai eurosceptic al conservatorilor britanici, care au decis să părăsească Partidul Popular European din care fac parte şi Uniunea pentru Mişcare Populară (UMP) a lui Sarkozy şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel, îngrijorează Partidul şi Berlinul. Euroscepticismul lui Cameron este "impresionant", a declarat pentru AFP ministrul francez citat sub acoperirea anonimatului.

Cancelaria germană a refuzat orice comentariu.

"Merkel are dreptate", a spus Sarkozy, apărând Tratatul. "Vrem, împreună cu Merkel, o Europă cu instituţii demne de acest nume. Europa nu poate continua să schimbe preşedinţii la fiecare şase luni", a explicat el. 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri