Marko Bela: E importantă prezenţa maghiarilor atât în armată, cât şi în poliţie şi în alte instituţii

Saturday, 27 June 2009, 14:03 Sursă: NewsIn

"Sunt capabili să conducă subunităţile armatei, din acest punct de vedere domnul Băsescu are dreptate. Da, e importantă prezenţa maghiarilor şi în armată şi în poliţie şi în alte instituţii. Domnul preşedinte ar fi trebuit să spună şi câteva cuvinte de un proces contrar acestei idei, care are loc în acest moment: că lunile trecute au fost îndepărtaţi, pe considerente politice, dar cu rezultate etnice nefaste, specialişti maghiari din diferite instituţii. Îmi pare bine că domnul preşedinte are această opinie în legătură cu armata şi sunt de acord că în aceste instituţii e importantă prezenţa specialiştilor maghiari", a declarat Marko Bela.

"Noi demult ne-am exprimat părerea şi este fără echivoc: respectăm sărbătorile naţionale şi aniversările românilor şi în acelaşi timp aşteptăm acelaşi respect. Pe noi ne onorează dacă la sărbătorile noastre - 15 Martie sau alte aniversări - participă reprezentanţi ai autorităţilor şi, la fel, participăm şi noi la diferite evenimente", a afirmat liderul maghiar, în replică la criticile aduse de preşedintele Traian Băsescu la Miercurea Ciuc.

Marko a precizat, însă, că dacă sunt anumite sărbători sau însemne pe care le respectă, faţă de altele are rezerve. "Eu cred că Ziua Drapelului e sărbătoarea tuturor, e şi tricolorul nostru. Noi avem şi un alt steag, tricolorul cel roşu-alb-verde al naţiunii maghiare. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm tricolorul ţării ai cărei cetăţeni suntem. Sunt alte sărbători în legătură cu care aş afirma că sunt sărbătorile majorităţii româneşti sau ale minorităţii maghiare, de exemplu 15 martie. 1 Decembrie nu poate să fie sărbătoarea noastră fiindcă avem o altă interpretare faţă de această zi, dar acest lucru nu înseamnă că nu respectăm sărbătoarea şi nu o acceptăm ca Ziua Naţională a României", a spus Marko Bela.

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat, vineri, pe tinerii maghiari să se îndrepte spre armată, subliniind că în România orice cetăţean are drepturi egale, indiferent de etnie.

Preşedintele Traian Băsescu, alături de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară şi de alţi oficiali din MApN şi CSAT, a participat, la Miercurea Ciuc, la ceremonialul militar de Ziua Drapelului Naţional, înmânând, cu această ocazie, Drapelul de Luptă Batalionului 435 Logistic Ciuc.

Citeşte şi Traian Băsescu îşi doreşte ca cetăţenii de etnie maghiară să se angajeze în armată

Băsescu a criticat autorităţile locale din Miercurea Ciuc pentru neparticiparea la manifestările de Ziua Drapelului

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri