Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mai multe ONG-uri cer şefului statului printr-o scrisoare deschisă să interzică pescuitul de sturioni

Tuesday, 10 November 2009, 17:57 Sursă: NewsIn

Scrisoarea deschisă a mai fost transmisă Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, Convenţiei privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate din Fauna şi Flora Sălbatică şi Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Organizaţiile de mediu subliniază că speciile de sturionii înregistrează un declin constant, în ultimele decenii cantităţile pescuite scăzând de la 300 de tone, în anul 1960, până la aproximativ 6 tone, în anul 1994.

"În ciuda evidenţelor, deputaţii din Comisiile de Mediu şi de Agricultură au modificat prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura. Textul noii legi (317/2009) permite interpretări şi conţine formulări neclare, astfel încât capturarea sturionilor, în alt scop decât pentru înmulţire, este posibilă. Totodată, aceeaşi lege permite şi folosirea uneltelor de pescuit comercial în zone de protecţie din cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării", se arată în scrisoarea deschisă.  

Astfel, prin modificarea articolului 64, litera c) din Ordonanţa de Urgenţă 23/2008 se autorizează pescuitul sturionilor şi în alte scopuri decât pentru repopulare, iar litera d) permite deţinerea, transportul şi comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni provenind din pescuit.

Prin modificarea literei b) din articolul 65 se reglementează "pescuitul cu unelte şi scule neautorizate" în cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acest lucru permite folosirea mijloacelor de pescuit industrial în zone protejate, singura condiţionare propusă de lege fiind autorizarea uneltelor şi sculelor utilizate.

În plus, marţi, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, WWF Programul Dunăre Carpaţi România, alături de organizaţiile neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Mediu au pichetat sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în semn de protest faţă de legalizarea pescuitului sturionilor în scop comercial.

"Prevederea din noua lege a pescuitului aruncă pe fereastră cei 4 milioane de euro cheltuiţi de guvern pentru programul de susţinere a sturionilor, desfăşurat în ultimii patru ani. Dacă celor 200.000 de puieţi de morun, nisetru şi păstrugă cu care a fost populată Dunărea  nu li se va da timpul necesar pentru a ajunge la maturitate şi a se reproduce natural, pescăriile de sturioni din România nu se vor putea reface, iar pierderile economice şi cele pentru natură vor fi iremediabile", a declarat Luminiţa Tănasie, director WWF Programul Dunăre Carpaţi România.

Acţiunea de protest, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, a fost organizată sub forma unui "târg de sturioni". Exemplarele nevândute vor fi trimise autorităţilor.

Dintre speciile de sturioni  care trăiesc în apele României, oamenii de ştiinţă au arătat că viza este specie critic periclitată/extinctă, nisetrul, morunul şi păstruga sunt specii periclitate, iar cega este considerată specie vulnerabilă.

Pescuitul sturionilor în scop comercial fusese interzis în România în 2006, prin ordinul comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului pentru o perioadă de zece ani. 34 de organizaţii neguvernamentale de mediu au semnat o scrisoare de protest pentru modificarea Legii 317/2009 care va fi trimisă preşedinţiei, guvernului şi Parlamentului.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri