Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

MAI a propus ştampile personalizate şi camere web la secţiile de votare speciale

Sunday, 20 September 2009, 09:16 Sursă: NewsIn

Ministerul Administraţiei şi Internelor propune personalizarea ştampilelor de vot pentru alegeri şi montarea unor camere web la intrarea în secţiile de votare speciale, acestea fiind măsuri împotriva fraudării alegerilor prin vot multiplu ori turism electoral, conform unui comunicat de presă.

Astfel, fiecare secţie de votare va avea ştampile cu elemente proprii de identificare – anul procesului electoral şi numărul secţiei de votare -  fiind exclusă posibilitatea folosirii frauduloase a acestui instrument de vot de la o secţie la alta.

Totodată, cetăţenii care în ziua votării nu se află în localitatea de domiciliu vor putea vota numai în secţiile de votare speciale, în acest sens, urmând a fi organizate aproximativ 3.300 de astfel de secţii. Numărul exact al secţiilor de votare speciale şi locul amplasării acestora va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern, iar aici vor vota doar cetăţenii aflaţi în tranzit, putând fi, astfel, mai uşor monitorizate şi verificate de competitorii electorali şi instituţiile statului.

Ministerul Administraţiei şi Internelor informează că a fost introdusă o declaraţie pe proprie răspundere care este obligatorie pentru toţi cei care votează la secţiile suplimentare. Prin acest document, persoana îşi asumă, sub sancţiunea legii penale, faptul că nu a votat şi nici nu va mai vota în ziua respectivă. Această declaraţie, dată sub sancţiunea legii penale pentru falsul în declaraţii, este utilă şi în eventualitatea începerii urmăririi penale pentru vot multiplu, întrucât acesta cuprinde toate datele de identificare ale cetăţeanului.

De asemenea, Ministerul Administraţiei şi Internelor intenţionează montarea unor camere web la intrarea în toate secţiile de votare speciale. Camerele web vor fi conectate la computere şi vor înregistra imaginea tuturor cetăţenilor care vor intra în aceste secţii.

Imaginile astfel înregistrate vor fi stocate pe DVD-uri sau CD-uri şi vor fi transmise Autorităţii Electorale Permanente pentru ca, în eventualitatea unor procese penale de vot multiplu, acestea să poată constitui ca şi probe suplimentare.

Nu în ultimul rând, se va organiza un sistem de transmitere a tuturor documentelor de la secţiile de votare la Autoritatea Electorală Permanentă. Este vorba de listele electorale permanente, tabelele cuprinzând cetăţenii care votează la alte secţii decât cele la care sunt arondaţi potrivit domiciliului şi declaraţiile pe proprie răspundere.  La acest proces electoral nu mai vor exista liste suplimentare.

Autoritatea Electorală Permanentă va putea verifica aceste documente şi după caz să formuleze plângeri penale pentru vot multiplu.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri