Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

În România funcţionează sistemul de avertizare anti-seism, unic în Europa

Sunday, 26 April 2009, 09:48 Sursă: REALITATEA.NET

Imediat, instalaţiile de gaze, de curent electric sau alimentare cu apă din orice colţ al României pot fi oprite înainte să se producă o catastrofă.

Sistemul de avertizare în caz de cutremur este un ansamblu de echipamente conectate la senzori de adâncime şi suprafaţă din Vrâncioaia şi Ploştina, judeţul Vrancea.

"Sunt la Ploştina doi senzori de adâncime, unul se află instalat în faţa noastră, este un senzor la 50 de metri adâncime, iar unul este în căsuţă, instalat la adâncime de 30 de metri", precizează Gheorghe Tătaru, şef Staţia Seismică Vrâncioaia.

Senzorii înregistrează undele care se produc în cazul unor cutremure.

"Există o undă primară şi o undă secundară. Unda longitudinală sau primară care ajunge mai repede, într-un timp de maxim zece secunde şi undele secundare care sunt percepute la o distanţă de epicentru după 20-30 de secunde", a explicat Gheorghe Tătaru.

Diferenţa de timp, de aproximativ 20 de secunde, face posibil ca sistemul să transmită în timp real informaţii despre cutremur. Astfel, prin intermediul sistemelor computerizate, pot fi oprite automat gazele, electricitatea şi alte utilităţi ce pot provoca dezastre în cazul unor cutremure de mare intensitate.

Sistemul, unic în Europa, este funcţional de anul trecut şi este utilizat de toate sectoarele din industria nucelară din România.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri