Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fostul judecător Valer Covrig şi-a început colaborarea cu Securitatea la 17 ani

Sunday, 08 November 2009, 10:34 Sursă: NewsIn

Fostul judecător bistriţean Valer Covrig a început să colaboreze cu Securitatea încă de la vârsta de 17 ani, când era elev al Liceului de Muzică şi Arte Plastice, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti din 8 octombrie, prin care s-a constatat calitatea de colaborator a acestuia, potrivit NewsIn.

Motivarea Curţii de Apel Bucureşti arată că, potrivit notei de constatare a CNSAS, fostul judecător de la Judecătoria Bistriţa, Valer Covrig, a fost recrutat în calitate de informator al Securităţii în mai 1974, fiind propus în acest scop în martie 1974, la doar o lună după ce împlinise 17 ani. La data respectivă, potrivit sursei citate, Covrig era elev la Liceul de Muzică şi Arte Plastice, în anul II. Curtea arată, în motivare, că fostul magistrat a colaborat şi după împlinirea majoratului, până în anul 1981, sub numele conspirativ "Alexandru".

În apărarea sa, Valer Covrig Cudrec a susţinut în instanţă că notele informative aduse de CNSAS drept dovezi reprezintă simple relatări ale ofiţerului de securitate, nefiind scrise de el.

Curtea arată că cele 16 note informative atribuite fostului judecător şi aduse ca probe de către CNSAS "demonstrează că pârâtul a avut o colaborare constantă efectivă şi conştientă cu organele de securitate, cărora le-a furnizat informaţii despre persoane, fapte, stări, atitudini de la locul său de muncă şi din anturajul său".

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 8 octombrie, că fostul judecător de la Judecătoria Bistriţa, Valer Covrig, a fost colaborator al Securităţii. Procesul a început încă din anul 2008, când CNSAS a sesizat Tribunalul Bucureşti în privinţa magistratului bistriţean, însă, în luna decembrie 2008, dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, după modificarea legii de funcţionare a CNSAS.

Decizia din octombrie a Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 10 septembrie 2009, plenul Consiliului Superior al Magistraturii  a avizat cererea de demisie a magistratului Valer Covrig din funcţia de judecător la Judecătoria Bistriţa. Ulterior, pe 2 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru eliberarea din funcţie a magistratului, prin demisie.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri