Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Economia mondială are nevoie de un nou motor de creştere, în locul SUA

Wednesday, 07 October 2009, 09:58 Sursă: NewsIn

"Nu este încă destul de clar cu cine va fi înlocuit consumatorul american", spunea preşedintele Băncii mondiale, Robert Zoellick, cu ocazia adunării generale a băncii şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Înaintea crizei, diviziunea muncii părea simplă. Gospodăriile americane se îndatorau pentru a consuma bunuri fabricate în special în Asia, cu precădere în China, precum şi în Europa şi în restul lumii, determinând astfel creşterea mondială. În 2008, SUA au cumulat 13,2% din importurile mondiale, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Criza a schimbat însă situaţia.

"Rata economisirii în SUA a crescut semnificativ şi ar putea rămâne ridicată pentru un timp. Într-un asemenea scenariu, responsabilitatea de a alimenta motorul creşterii economice mondiale va reveni altor ţări, cu precădere celor care aveau un model economic bazat pe export", declara marţi directorul general al FMI, Dominique Straus-Kahn, care a avertizat însă că "o asemenea tranziţie nu va fi uşoară".

Economia chineză, desemnată în mod clar de şeful FMI, este departe de a îndeplini acest rol, chiar dacă Beijingul a anunţat în noiembrie intenţia de a injecta circa 4.000 miliarde yuani (400 miliarde euro) în economie, într-un interval de doi ani, pentru a compensa scăderea exporturilor. În lipsa unui sistem dezvoltat de asigurări sociale, chinezii economisesc mai mult pentru a-şi asigura traiul la bătrâneţe.

"Profiturile firmelor ar trebui orientate spre gospodării, pentru a le ajuta să-şi majoreze consumul", a spus economistul şef al Băncii asiatice de dezvoltare, Jong-Wha Lee.

China, care ar putea cunoaşte din 2010 probleme legate de creşterea prea puternică a creditării, nu va fi suficientă ca motor de creştere a economiei mondiale.

"O economie mondială echilibrată are nevoie de mai mulţi poli de creştere, şi nu doar de China sau de India. Ţările din America Latină, Asia de Sud-Est şi Orientul Mijlociu ar putea contribui, de asemenea, dacă fac investiţii în prezent", a mai spus Zoellick.

Unii experţi consideră că noul motor de creştere poate fi obţinut prin adaptarea economiei mondiale la schimbările climatice.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri