Cum reduc dezvoltatorii costurile: execută garanţiile constructorilor

Tuesday, 02 June 2009, 08:34 Sursă: Business Standard

"Totul este, de fapt, un joc de-a şoarecele şi pisica, în care dezvoltatorul, ce are finanţarea asigurată, nu vrea să dea drumul la bani, pentru că, odată ce impută niste greşeli constructorilor, poate obţine o reducere a costului de construcţie. Aceste cazuri s-au înmulţit, deoarece sunt şi mai multe şantiere care se apropie de final, iar dezvoltatorii caută orice modalitate de amânare a plăţilor", a declarat pentru Business Standard Gabriel Biris, managing partner în cadrul casei de avocatură Biris Goran.

El a mai spus că această piaţă a crescut în ultima perioadă şi că are solicitări atât din partea dezvoltatorilor, cât şi a constructorilor. Executarea unei scrisori de garanţie este un proces comercial care, în funcţie de caz, poate dura între patru luni şi doi ani.

Primul caz semnalat în luna martie a acestui an a fost suspendarea lucrărilor la proiectul rezidenţial de lux Stejarii, dezvoltat de Ţiriac Imobiliare. Constructorul francez Bouygues a fost acuzat de nerespectarea termenelor asumate prin contract şi de faptul că a cerut suplimentarea costurilor. Grupul Ţiriac şi Bouygues Romania au ajuns în faza de arbitraj comercial. Contractul, în valoare totală de circa 50-60 de milioane de euro, avea ca termen de finalizare septembrie 2008. Citeşte mai mult în Business Standard


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri