Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Coronavirus. Liderii ONU, OMS și Organizația Mondială a Comerțului avertizează că există un risc de ”penurie alimentară”

Wednesday, 01 April 2020, 12:58 Sursă: Realitatea.net

În opinia liderilor celor trei instituții internaționale, atunci când acționează pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor, "țările ar trebui să se asigure că orice măsuri legate de comerț nu perturbă lanțul de aprovizionare cu alimente". "Astfel de întreruperi, inclusiv împiedicarea circulației lucrătorilor din industria agricolă și alimentară și extinderea întârzierilor la frontiere pentru containerele alimentare, duc la stricarea perisabilelor și la creșterea risipei alimentare", atrag aceștia atenția.

Restricțiile privind comerțul alimentar ar putea fi, de asemenea, legate de preocupările nejustificate privind siguranța alimentelor. Dacă un astfel de scenariu s-ar concretiza, acesta ar perturba lanțul de aprovizionare cu alimente, cu consecințe deosebit de pronunțate pentru populațiile cele mai vulnerabile și nesigure, mai spun șefii celor trei instituții.

Potrivit acestora, incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricții la nivel de export, creând o deficiență pe piața globală: "Astfel de reacții pot modifica echilibrul dintre oferta alimentară și cerere, ducând la creșterea prețurilor și creșterea volatilității prețurilor. Am aflat din crizele anterioare că astfel de măsuri sunt deosebit de dăunătoare pentru țările cu venituri mici, cu deficit alimentar și pentru eforturile organizațiilor umanitare de a procura alimente pentru cei cu nevoie disperată".

În context, ei au atras atenția că trebuie prevenită repetarea unor astfel de măsuri "dăunătoare", subliniind încă odată necesitatea cooperării internaționale.

"În mijlocul blocajelor COVID-19, trebuie depuse toate eforturile astfel încât comerțul să curgă cât mai liber, în special pentru a evita penuria alimentară. În mod similar, este, de asemenea, esențial ca producătorii de alimente și lucrătorii alimentari la nivel de prelucrare și vânzare cu amănuntul să fie protejați pentru a minimiza răspândirea bolii în acest sector și pentru a menține lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare. Consumatorii, în special cei mai vulnerabili, trebuie să poată continua să aibă acces la alimente în cadrul comunităților lor în condiții stricte de siguranță", se arată în declarația citată.

Un alt aspect de care trebuie să se țină seama este, potrivit acestora, cel legat de faptul că informațiile privind măsurile comerciale legate de alimente, nivelul producției, consumului și stocurilor de produse alimentare, precum și despre prețurilor la produsele alimentare, sunt disponibile tuturor "în timp real": "Acest lucru reduce incertitudinea și permite producătorilor, consumatorilor și comercianților să ia decizii în cunoștință de cauză".

"Trebuie să ne asigurăm că răspunsul la pandemia cu COVID-19 nu creează involuntar penurii nejustificate a produselor esențiale și nu exagerbează foametea și malnutriția", conchid oficialii internaționali.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri