Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cadou pentru socrul mic: Deputaţii trec Registrul Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ

Tuesday, 03 November 2009, 15:30 Sursă: REALITATEA.NET

Propunerea legislativă a trecut cu 242 de voturi favorabile. 36 de deputaţi au votat împotrivă şi 8 s-au abţinut. Camera este for decizional în acest caz.

Parlamentarii au avut opinii divergente la dezbaterea proiectului ce a avut loc luni, în timp ce PD-L a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv că proiectul este împotriva "bunului simţ", PNL şi PSD au pledat pentru adoptare, scrie NewsIn.

Deputatul PSD-PC Bogdan Ciucă a declarat luni, în plenul Camerei, că iniţiativa legislativă vizează "să pună în firesc o relaţie care se birocratizase profund", subliniind că, în istoria sa, Oficiul Registrului Comerţului "nu avut nicio legătură cu Ministerul Justiţiei, ci doar cu Camerele de Comerţ".

Ciucă a precizat că cele două probleme ridicate de parlamentari, din cauza cărora Legea nu a trecut în sesiunea anterioară, au fost rezolvate. "O problemă ţinea de regimul datelor deţinute de Registru. El va fi de utilitate publică, problema a fost rezolvată, iar a doua problema era ce se întâmplă cu banii care sunt în excedent. Aceştia se vor face venit la bugetul de stat", a lămurit deputatul, solicitând parlamentarilor să susţină raportul de adoptare elaborat de Comisia juridică.

Democrat-liberalul Daniel Oajdea a solicitat retrimiterea la Comisie a proiectului, susţinând că adoptarea acestuia "este împotriva moralităţii şi a bunului simţ", acuzând faptul că prin acest transfer "se dau bani la nişte privaţi care probabil sponsorizează anumite campanii electorale". El a mai comentat că, prin preluarea Oficiului, Camerele de Comerţ vor avea acces la toată baza de date a firmelor private, fapt considerat de pedelist drept neloial.

"Suntem într-o perioadă în care se fac eforturi uriaşe pentru a se plăti pensiile şi salariile şi asistăm la un proiect de lege care nu face altceva decât să dea bani la nişte privaţi care, probabil, sponsorizeaza anumite campanii electorale. E vorba de excedent care merge la bugetul de stat. De ce excedent e vorba? Trebuie să ştie cei care ne urmăresc că cei din Camerele de Comerţ îşi vor face salarii pe care ei le vor suporta - agenţii economici", a declarat Oajdea. El a adăugat că este neloial ca un grup "de câteva firme care sunt acţionare la Registrul Comerţului să aibă acces la toată baza de date a celorlalte firme".

Deputatul UDMR Marton Arpad i-a replicat că, potrivit legii actuale, toate datele la care a făcut referire Oajdea sunt publice şi trimise către Camerele de Comerţ, subliniind că aceste informaţii pot fi accesate şi în prezent. Udemeristul a apreciat că reprezentanţii Uniunii  vor vota "conform convingerilor proprii" şi că, la articolele pe care le consideră cu probleme, vor face ovbservaţii. Marton a adus ca argument în favoarea proiectului faptul că banii în excedent s-ar putea duce la bugetul de stat "tocmai pentru a acoperi acele găuri create de nu spun cine" sau pentru a impulsiona activitatea economică.

La rândul său, liberalul Eugen Nicolăescu a criticat poziţia PD-L şi a anunţat că PNL va vota proiectul. "Nici dacă am fi fost la Marea Adunare Naţională, nu s-ar fi vorbit cu atâta mânie împotriva sectorului privat. Ce valori are un partid de dreapta dacă se opune sectorului privat?", a comentat deputatul afirmaţiile lui Oajdea. Nicolăescu a susţinut că proiectul "face dreptate şi ordine în sectorul înregistrării firmelor din România" şi că este binevenit, şi va ajuta "să scoatem de sub tutela Ministerului Justiţiei sectorul productiv din România". "E vorba de a face un sistem să funcţioneze corect. E normal să-l votăm, chiar dacă cu multă întârziere", a spus liberalul.

Miza: zeci de milioane de euro

Potrivit Evenimentului Zilei, miza deţinerii Registrului Comerţului e una uriaşă: un buget de 48 de milioane de euro (în 2008), venituri anuale de 30 de milioane de euro, o bază de date cu mai mult de 400.000 de societăţi comerciale şi un patrimoniu evaluat anul trecut la peste 10 milioane de euro.

Macovei nu a fost de acord cu trecerea

Monica Macovei a refuzat pe vremea când era ministru al Justiţiei în primul guvern Tăriceanu să semneze o astfel de trecere a Registrului, propusă pe atunci de ministrul pentru IMM-uri Ovidiu Silaghi. Aceasta explicat acum trei ani de ce Ministerul Justiţiei nu e de acord cu acest tranfer - a motivat prin faptul că, în 24 din cele 26 de ţări membre UE, Registrul Comertului se află în subordinea directa a statului. „În 17 ţări membre UE, Registrul Comerţului se află în subordinea Ministerului Justiţiei sau a tribunalelor. În alte 17 ţări, Registrul Comerţului se află în subordinea altui minister, cel al Finanţelor sau al Economiei. Doar în Italia şi în Olanda situaţia diferă. În Italia, Registrul Comerţului e în subordinea Camerelor de Comerţ, dar acestea sunt instituţii publice în cadrul administraţiei publice locale, iar în Olanda, Camerele de Comerţ se află sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale, care îşi aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli“, afirma Monica Macovei.

Ministerul Justiţiei: Se încalcă Constituţia!

Secretarul de stat în Ministerului Justiţiei, Alina Bică, a declarat că propunerea legislativă de trecere a Registrului Comerţului din subordinea MJ în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, adoptată de Camera Deputaţilor, intră în contradicţie cu prevederi ale Constituţiei.
Alina Bică a adăugat că Ministerul Justiţiei va trimite o sesizare preşedintelui Traian Băsescu şi îi va cere să nu promulge legea, ci să o trimită Parlamentului pentru reexaminare.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri