Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băsescu: Propunerea lui Johannis ca premier a fost pregătită la Grivco de cei care au stabilit şi suspendarea preşedintelui

Thursday, 15 October 2009, 18:36 Sursă: REALITATEA.NET

"În spatele lui (Klaus Johannis - n.red.) ar fi fost aşezat tot sistemul acesta căruia îi este frică de pierderea privilegiilor", a spus Băsescu.

Băsescu a apreciat că primarul Sibiului, Klaus Johannis, este "un om excepţional atras într-o capcană politică".  Şeful statului mai spune că l-a contactat telefonic pe Klaus Johannis înainte de a-l desemna pe Lucian Croitoru pentru funcţia de premier "din bun simţ şi respect".

"Cred că domnul Johannis are un moment de naivitate crezând că ar fi fost utilizat ca prim-ministru pentru doi-trei ani. Şi PSD a spus foarte clar: Da Johannis până la prezidenţiale, nu conta punctul de vedere al PNL. PSD a văzut-o ca pe soluţia de la Grivco, probabil că domnul Johannis nu ştie unde i s-a pregătit soarta", a spus Traian Băsescu, care a specificat faptul că "Johannis nu a participat la Grivco".

"A fost păcălit şi când a fost chemat la întâlnirea de la Parlament", a spus preşedintele despre Johannis, detaliind că atunci i s-a spus că "ei îl fac prim-ministru". " A plecat liniştit pentru că-l face Geoană prim-ministru", a spus Băsescu, amintind că desemnarea premierului este o prerogativă de nenegociat pe care o are preşedintele.

Preşedintele susţine că marţi seara s-au întâlnit, la sediul firmei Grivco, Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Dan Voiculescu. "Deci cam aceeaşi echipă care a stabilit suspendarea preşedintelui României, acum a stabilt că au nevoie de o figură credibilă ca să patroneze ce este în spatele ei", a spus Băsescu.

"Au vrut să utilizeze aceasta figură (a lui Klaus Johannis -n. red.), scopul lor fiind eliminarea sau reducerea şanselor mele la viitoarele alegeri. Pentru asta au trântit şi Guvernul. Au nevoie de un guvern al lor şi nu de unul aşa cum a rezultat din alegeri. Nu poţi să scoţi de la guvernare partidul cu cel mai mare număr de mandate. Nicăieri, nici în Europa, nu poţi să faci aşa ceva. La noi s-a încercat o mare încălcare a Constituţiei. Nişte oameni din partide s-au dus la Grivco: noi ne declarăm majoritatea care poate susţine un prim-ministru, excepţional om Johannis. Dar au vrut să-l folosească pentru că în spatele lui se află Voiculescu, Iliescu, Geoană, Vanghelie (....)", a declarat şeful statului.

"Oamenii aştia vor să ţină România pentru ei aşa cum e. Le este frică de modernizarea României, de eliminarea corupţiei. Şi nu mă refer la acele 20 de dosare care s-au făcut în timpul mandatului meu, ci la frica de a-şi pierde privilegiile. Sunt categorii întregi care cu voinţa acestor oameni au dobândit privilegii. Sunt (ei - n. red.) deasupra legii şi a ideii de echitate. Le este frică de eliminarea conceptului de stat corupt, pentru că eu nu sunt de acord că cea mai mare corupţie la nivel înalt este furtul. Acuma văd cât costă inechitatea, care e tot o forma de coruptie, în salarii nesimţite, în pensii. Asta e fraudă făcută pentru câteva categorii care au avut influenţă", a completat şeful statului.

"Lor le este frică să nu îşi piardă privilegiile" , a repetat preşedintele Băsescu, făcând referire şi la opoziţia pe care o întâmpină din partea lor în Parlament cererea lui de a se organiza un Parlament unicameral, cu un număr redus de parlamentari.

Traian Băsescu a mai spus că l-a contactat pe Lucian Croitoru pentru a-i propune să preia şefia viitorului Guvern imediat după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Emil Boc a trecut în Parlament.

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri