Cel mai des întâlnit tip de accident vascular cerebral este un AVC ischemic acut, acesta fiind cauzat de blocarea fluxului de sânge la nivelul creierului. Odată private de oxigen și de nutrienți, celulele creierului se deteriorează, iar după câteva minute nu mai sunt viabile.
Un accident vascular ischemic acut poate fi ușor recunoscut după câteva semne evidente. Persoana afectată prezintă asimetrie facială (o pleoapă căzută sau gura într-o parte), nu poate ridica ambele brațe deasupra capului, este confuză și are dificultăți de exprimare.
Într-o astfel de situație, timpul este esențial, fiind necesar ca pacientul să ajungă cât mai repede posibil la spital, pentru ca medicii să poată confirma diagnosticul și administreze tratamentul specific. Tratamentul de elecție este tromboliza intravenoasă, dar, pentru ca acest tratament să poată fi administrat și să fie eficace, este foarte important ca pacientul să nu aibă contraindicație și să ajungă la spital în cel mult patru ore și jumătate de la apariția simptomelor.
Un alt tip de AVC este accidentul vascular cerebral hemoragic. Chiar dacă este întâlnit în mai puține cazuri, spre deosebire de AVC ischemic acut, această afecțiune are un grad de severitate mult mai mare. Acesta se produce atunci când se rupe un vas de sânge intracerebral, fapt care duce la acumularea de sânge în cutia craniană. Dacă nu se intervine rapid, accidentul vascular cerebral hemoragic poate duce la deces.
Un AVC hemoragic se manifestă prin tulburări de echilibru, afectarea vederii la ambii ochi sau la unul singur, asimetrie facială, dificultăți în mișcarea membrelor sau tulburări de exprimare. Însă pot apărea și durere de cap puternică, brusc instalată, sensibilitate la lumină, amețeală, greață, vărsături, creșterea tensiunii arteriale și chiar pierderea stării de conștiență. În funcție de severitate, tratamentul implică medicație, pentru scăderea presiunii intracerebrale și a hipertensiunii arteriale, sau intervenție chirurgicală, pentru evacuarea sângelui acumulat în cutia craniană. În lipsa tratamentului, viața pacientului este pusă în pericol.
În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care cu semne și simptome de accident vascular cerebral au acces la evaluare promptă și la tratament corespunzător. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital din mediul privat de sănătate din România unde pacienții cu AVC ischemic acut beneficiază de tratament prin tromboliză intravenoasă, dacă pacientul nu are contraindicație în acest sens și dacă ajunge în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR în fereastra terapeutică de patru ore și jumătate.
În cazul unui AVC hemoragic, atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții sporite de siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul specialiștilor din secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.