Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ponta, după consultările cu Iohannis: Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari

Wednesday, 28 January 2015, 10:01 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare se vor desfăşura după următorul program:

Ora 10.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu PSD

Din delegaţia PSD au făcut parte premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.

"Suntem de acord şi dorim ca, în cursul sesiunii parlamentare, să repornim comisia de modificare a legilor electorale şi pe cea a revizuirii Constituţiei. Am propus ca organizarea votului din disapora să fie în atribuţiile Autorităţii Electorale Permanente. Am propus ca soluţie pe termen lung pentru rezolvarea problemelor din diaspora întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara graniţelor", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, la finalul consultărilor cu preşedintele Iohannis.

"Poziţia PSD, din câte ştiu şi a PNL, şi a UDMR, este aceea de a păstra Parlament bicameral. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari", a mai spus Ponta.

Ora 11.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu PNL

"Considerăm că cetăţenii români, oriunde sunt în ziua votului, trebuie să poată să şi voteze, de aceea susţinem votul prin corespondenţă. (...) În ceea ce priveşte legea alegerilor locale, susţinem alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi", a declarat Vasile Blaga, la finalul discuţiilor cu Iohannis.

"Trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari, milităm pentru două camere şi pentru un sistem de vot mixt, dar care să nu facă posibilă creşterea numărului de parlamentari", a mai spus Blaga.

Ora 12.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu UNPR

Din delegaţia UNPR, condusă de preşedintele Gabriel Oprea, au făcut parte senatorul Ion Toma -secretar general adjunct al UNPR, deputatul Laurențiu Chirvăsuță -vicepreședinte UNPR, ministrul pentru Relația cu Parlamentul Eugen Nicolicea - vicepreședinte UNPR, deputatul Valeriu Steriu - vicepreședinte UNPR și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș - vicepreședinte UNPR.

Deputatul Eugen Nicolicea, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, a prezentat propunerile făcute la consultări, precizand ca UNPR susţine ca finanţarea partidelor să fie foarte transparentă, regulamentul Camerelor să fie pus în acord cu statulul şi, în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, să se întocmească liste electorale care să fie actualizate anual, atât cele din ţară, cât şi cele din străinătate.

Ora 14.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - PC

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, la finalul consultărilor cu şeful statului, că partidul său susţine propunerea ca AEP să se ocupe de organizarea alegerilor în diaspora şi ideea ca românii de peste hotare să se înscrie într-un termen bine precizat pe liste suplimentare la ambasade.

Totodată, scrie ziare.com, Constantin a vorbit şi despre finanţarea transparentă a partidelor, revenirea la votul pe liste, simplificarea ridicării imunităţii parlamentare, adoptarea codului electoral, precum şi găsirea unui consens cu privire la organizarea alegerilor intr-un singur tur sau în două tururi.

Ora 15.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la finalul discuţiilor, că formaţiunea sa nu a fost de acord cu OUG 55 privind traseismul şi a subliniat că "revizuirea Constituţiei în condiţiile actuale nu prea poate fi făcută", prin urmare nu poate fi pus în aplicare rezultatul referendumului din 2009.

Ora 16.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale

Ora 17.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu PP-DD

Consultările vor viza votul din Diaspora şi finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor. Pe agendă se află şi accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunităţii parlamentare, regionalizarea şi revizuirea Constituţiei.

Alături de președintele Iohannis, la consultările cu partidele și formațiunile parlamentare sunt prezenți consilierii prezidențiali Dan Mihalache, George Scutaru, Laurențiu-Mihai Ștefan, Elena-Simina Tănăsescu și Mihaela Ciochină.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ