Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Deputații, discuții a la Caragiale. Contraziceri pe tema "Zilei Declarării Independenţei României"

Friday, 12 February 2016, 18:40 Sursă: REALITATEA TV

O iniţiativă legislativă care propune introducerea "Zilei Declarării Independenţei României" pe lista cu sărbătorile legale a aprins spiritele în şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor. Discuţiile au fost deschise de fostul ministru al Culturii, deputatul Gigel Ştirbu.

"În acest moment există o listă cu foarte multe semnături din mediul academic, mediul universitar, foarte mulți istorici care susţin faptul că pe 10 mai a fost ziua declarării independenţei României", a afirmat deputatul PNL, Gigel Știrbu.

Deputatul PSD, Florin Iordache, îi răspunde:

"Că nu aţi primit satisfacţie când s-a discutat, şi aici se bat istoricii dacă a fost 9 mai sau 10 mai ... Dacă găsiţi înţelegere la Comisia de muncă, foarte bine, să fie schimbat din 9 în 10 sau din 10 în 11 sau cum găsiţi dumneavoastră acolo, ce date găsesc istoricii".

Intervenţiile au fost corectate de un deputat al minorităţilor.

"Domnilor colegi, (...) eu am avut curiozitatea să citesc stenogramele Parlamentului unicameral pe care îl avea România la momentul respectiv. (...) În 30 aprilie se cere ministrului de război să declare în 9 mai, în Parlamentul României, ziua de 9 mai ca zi a independenţei de stat a României. (...) Să trimitem eventual această propunere legislativă şi la Comisia de apărare – pentru că armata română a fost cea care a asigurat independenţa de stat a României”, a declarat, la rândul său, Nicolae Mircovici.

Istoricii spun că se face o confuzie. În data de 9 mai 1877 a fost convocat Parlamentul, iar la 10 mai a fost ratificat documentul.

"Disputa în legătură cu 10 mai sau 9 mai este absolut sterilă. 9 mai este, bineînțeles, spălarea creierelor care s-a operat sub regimul comunist, după 1948 și până în 1989, să nu se spună 10 mai. O lege intră în vigoare când e ratificată", spune Adrian Niculescu.

Dacă proiectul trece de Camera Deputaţilor, românii vor beneficia de o nouă zi liberă: 10 Mai!

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ