Strămoșii noștri luau medicamente pentru tratarea durerilor încă de acum 40.000 de ani

Tuesday, 06 August 2019, 17:12 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Noile cercetări realizate de oamenii de știință arată că medicamentele au existat cu mult înainte ca știința să evolueze. Mai exact, fosilele oamenilor de Neanderthal arată că acesția au descoperit aspirina înaintea noastră.

Cercetătorii au analizat tartrul dentar al unei fosile ce a aparținut unui om de Neanderthal și care a trăit acum 40.000 de ani, în Europa Centrală. Astfel, au descoperit urme de asperină, care cel mai probabil proveneau de la un compus asemănător obținut din scoarța de plop.

Prin secvențierea ADN-ului conservat în tartrul dentar, cercetătorii au reușit să afle noi detalii despre dieta, stilul de viață și sănătatea rudelor noastre dispărute. „Comportamentul și dieta oamenilor de Neanderthal sunt mult mai sofisticate decât ne așteptam", spune Alan Cooper, profesor și director al Australian Centre for Ancient DNA, de la University of Adelaide.

Stămoșii noștri își tratau durerile de dinți cu aspirină

Profesorul Alan Cooper spune că individul analizat folosea medicamente pentru că avea un abces dentar, dar și din cauza unui parazit gastrointestinal. Abcesul a lăsat o urmă pe osul maxilarului, iar parazitul a fost identificat prin analiza ADN-ului.

Se pare că oamenii de Neanderthal cunoșteau destul de bine plantele medicinale și efectele acestora. Aceștia ar fi putut folosi și antibiotice, cu mult înainte ca acestea să fie create în vremurile moderne. „Folosirea antibioticelor ar fi extrem de surprinzătoare, mai ales că ar fi avut loc cu 40.000 de ani înainte de crearea penicilinei", spune profesorul Cooper.

De asemnea, cercetarea mai scoate la iveală și alte aspecte interesante despre oamenii de Neanderthal, precum faptul că cei care trăiau în Belgia sau în Spania erau carnivori. Adică se hrăneau cu carne de rinocer, de oi sălbatice, cu ciuperci, dar și cu scoarță de copac și semințe de pin. În plus, studiul demontează toate stereotipurile create până acum despre Neanderthali.

Sursa


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE