Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Revoltă în CSM, după cazul de la Caracal

Wednesday, 31 July 2019, 17:30 Sursă: REALITATEA.NET

Secția pentru judecători din CSM sunt revoltați de atitudinea politicienilor în tragedia de la Caracal. Magistrații îi acuză de ”confiscarea în scop politic a dramei de la Caracal şi îndepărtarea de la asumarea responsabilităților din justiție”. Judecătorii CSM spun că dezaprobă folosirea cazului Caracal în scop politic și inducerea ideii că legile justiției ar fi una din cauzele crimelor, subliniind că disfuncțiile grave care au ieșit la iveală odată cu această tragedie trebuie asumate pentru a restarta sistemul judiciar.

”Consecventă principiilor și valorilor unei justiții care trebuie să funcționeze efectiv în folosul societății, și nu este doar declarată ca atare, Secția pentru judecători condamnă folosirea dramei de la Caracal în scop politic, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Secția pentru judecători dezaprobă mistificarea prin inducerea, în mod repetat, în discursul politic, a temei „modificării legilor justiției” în lanțul cauzal al efectelor tragicului eveniment.

În contextul în care codurile penale sunt nemodificate și conțin toate dispozițiile necesare luării măsurilor pentru a proteja viața și integritatea persoanei, această temă este vehiculată cu un dublu scop, unul evident politic, iar altul pentru dezvinovățirea celor responsabili.

Independența justiției este o valoare fundamentală, aflată în strânsă corelație cu responsabilitatea instituțională, dar mai ales individuală.

Este momentul să afirmăm deschis că dorim aflarea cât mai grabnică a adevărului și identificarea răspunderilor atât la nivelul funcțiilor de execuție ale magistraților, cât și al celor de conducere din vârful instituțiilor cu competențe în domeniul justiției.

Asumarea disfuncțiilor grave, relevate odată cu drama de la Caracal, este indispensabilă restartării sistemului judiciar de care societatea românească are atâta nevoie.”, susțin judecătorii din CSM.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL