Războiul nervilor pe legi între Iohannis și Dragnea

Friday, 13 July 2018, 20:51 Sursă: REALITATEA.NET

În primele șapte luni din acest an, Klaus Iohannis a contestat 26 de legi la Curtea Constituțională. Printre ele: legea referendumului, organizarea judiciară, legea CSM, Fondul suveran de Investișii și recent codul de procedură penală, informează Realitatea TV.

Adaugă părerea ta

Dacă nu îi poți înfrânge, fă-i să aștepte! Este tehnica folosită de președintele României, când are de promulgat legi prioritare pentru majoritatea parlamentară. Klaus Iohannis fie trimite legea înapoi, pentru reexaminare, fie sesizează Curtea Constituțională.

Și opoziția face la fel. Iar tehnica amânării îi enervează la culme pe social-democrați, care amenință tot timpul cu suspendarea. ALDE are însă altă părere: pentru demiterea președintelui e nevoie de un motiv solid.

Potrivit Constituției, președintele țări, înainte de promulgare, poate trimite o lege înapoi la Parlament, pentru corecturi sau poate sesiza Curtea Constituțională.

În primele șapte luni din acest an, Klaus Iohannis a contestat 26 de legi la Curtea Constituțională. Printre ele: legea referendumului, organizarea judiciară, legea CSM, Fondul suveran de Investișii și recent codul de procedură penală. Șeful statului a apelat și la procedura reexaminării, pentru 16 legi, printre care și Statutul Magistraților.

Și opoziția amână legi, prin atacuri la CCR. 27 anul acesta. Așa s-a ajuns în situația în care o lege adoptată în decembrie încă nu a intrat în vigoare, deși, până acum, a fost votată de CINCI ori.

Statutul Magistraților a fost până acum contestat de trei ori la CCR, o dată retrimis la Parlament de președinte, votat de urgență și acum contestat din nou de de PNL și USR. Opoziția a contestat recent și codul penal.

CÂTE LEGI A AMÂNAT IOHANNIS în 2018

26 legi contestate la CCR
16 legi trimise înapoi la Parlament