UPDATE 22:30 Fostul premier britanic Boris Boris Johnson l-a făcut idiot pe Vladimir Putin
Fostul premier britanic a avut o răbufnire la adresa președintelui rus Vladimir Putin un "idiot nenorocit"( f*****g idiot în origina), în timpul unui interviu online". Johnson a afirmat că Occidentul trebuie să-i transmită lui Putin că Rusia nu mai este un imperiu.
UPDATE 20:20 Rusia și Ucraina intensifică bătălia pentru Kursk, regiune văzută drept cheia viitoarelor negocieri din "era Trump"
Insistența Ucrainei de a menține controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea rusă Kursk arată cât de important consideră Kievul că este să păstreze teritoriul rusesc, mai ales dacă președinte Donald Trump va reuși să aducă ambele părți să se așeze la masa negocierilor, relatează The Washington Post.
„Există un stimulent clar pentru Ucraina de a încerca să păstreze Kursk cât mai mult timp posibil, așa că are sens să desfășoare operațiuni la scară mică pentru a-și îmbunătăți pozițiile, astfel încât să îl poată păstra mai mult timp și să încerce să demonstreze că încă mai are opțiuni ofensive în acest război”, a declarat Michael Kofman, analist militar la Center for Naval Analyses din Virginia.
UPDATE 18:40 Rusia, nemulțumită de noile sancţiuni ale SUA, amenință cu o replică pe măsură
Ministerul rus de Externe a denunţat sâmbătă noile sancţiuni americane împotriva sectorului energetic al Moscovei ca fiind o încercare de a afecta economia Rusiei, cu riscul destabilizării pieţelor globale, şi a declarat că ţara îşi va continua proiectele mari în domeniul petrolului şi gazelor, relatează Reuters, citat de News.ro.
Un comunicat al ministerului afirmă că Rusia va răspunde la acţiunile „ostile” ale Washingtonului, anunţate vineri, în timp ce îşi elaborează strategia de politică economică externă.
„Desigur, acţiunile ostile ale Washingtonului nu vor rămâne fără răspuns şi vor fi luate în considerare la elaborarea strategiei noastre economice externe. Vom continua să implementăm proiecte interne majore pentru producţia de petrol şi gaze, precum şi înlocuirea importurilor, furnizarea de servicii petroliere şi construirea de centrale nucleare în ţări terţe”, promite comunicatul MAE rus.
UPDATE 17:20 Putin nu se mai ascunde. "Pacea rusească" propusă Ucrainei amintește de "pacea sovietică" de pe vremea lui Stalin
Președintele Vladimir Putin, în ciuda declarației sale că este pregătit pentru „ negocieri” cu liderii occidentali privind conflictul din Ucraina, pune condiții ce amintesc de stilul sovietic de a negocia. Din acest motiv, este aproape imposibilă atingerea unei păci depline și durabile, arată raportul zilnic al analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE 16:20 Zelenski a anunțat că forțele sale au luat prizonieri doi soldați nord-coreeni
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că forțele sale au luat prizonieri doi soldați nord-coreeni care luptau alături de forțele Moscovei în regiunea rusă Kursk, aceștia fiind aduși la Kiev unde „comunică cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)”.
„Nu a fost o sarcină ușoară: Forțele ruse și ceilalți militari nord-coreeni își execută de obicei răniții pentru a șterge orice dovadă a implicării Coreei de Nord în războiul împotriva Ucrainei”, a scris liderul ucrainean pe conturile sale de Telegram și X.
Ucraina a lansat atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Rusiei, potrivit oficialilor ruși.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că a interceptat și distrus 85 de drone ucrainene în cursul nopții în mai multe regiuni ale țării, inclusiv 31 de drone deasupra Mării Negre, câte 16 în regiunile Voronej și Krasnodar și 14 deasupra Mării Azov.
Șeful regiunii Tambov., Evgeny Pervyshov, a afirmat pe Telegram că doi oameni au fost tratați pentru răni provocate de geamurile sparte în momentul în care dronele au lovit două case din orașul Kotovsk. El a adăugat că locuințele au fost doar ușor avariate, iar locuitorilor li s-au oferit locuințe temporare, potrivit Reuters.
VIDEO Rușii încă se luptă cu incendiul după ce ucrainenii au lovit acum trei zile depozitul de carburanți al bazei Engels-2.
Incendiul izbucnit la o instalație industrială din Rusia a fost adus sub control dar nu a fost lichidat, au afirmat sâmbătă autoritățile locale, la trei zile după ce drone ucrainene au lovit depozitul de carburanți poziționat strategic în apropierea bazei aeriene Engels-2, unde sunt desfășurate bombardiere strategice.
Rusia a lansat 74 de drone către Ucraina azi-noapte potrivit forțelor aeriene ale Kievului, care au spus că au doborât 47 dintre acestea, iar alte 27 au dispărut de pe radare fără a-și atinge țintele.
Forțele aeriene ucrainene au spus că vehicule și clădiri din șapte regiuni diferite au fost avariate de resturile de la dronele doborâte, dar nu au existat victime.
Protest în Bratislava contra apropierii de Moscova: „Slovacia este Europa, noi nu suntem Rusia”.
„Slovacia este Europa, noi nu suntem Rusia”, a spus unul dintre organizatori către mulțimea care flutura steaguri slovace și ale UE, purta pancarte pe care scria „Slovacia este alături de Ucraina“ și scanda „Ajunge cu Rusia!“ și „Rușine!”.
Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit vineri cu omologul său american Joe Biden și i-a mulțumit pentru „sprijinul său neclintit”, discuția având loc cu 10 zile înainte ca Biden să predea funcția către Trump.
Zelenski i-a mulțumit dlui Biden pentru „sprijinul său neclintit pentru independența Ucrainei și pentru rolul vital pe care Statele Unite l-au jucat în unirea comunității internaționale”, a scris liderul ucrainean pe rețeaua socială X.
La rândul ei, Casa Albă a transmis că Biden a subliniat în cadrul discuției importanța continuării susținerii Ucrainei.
„Acum este clar că războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei a fost un dezastru pentru Rusia. Datorită curajului și hotărârii poporului ucrainean și cu sprijinul Statelor Unite, Rusia nu a reușit să își atingă niciunul dintre obiectivele strategice în Ucraina”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat.
Prețul petrolului a crescut vineri, după ce SUA și Marea Britanie au anunțat noi sancțiuni împotriva unor jucători importanți din sectorul petrolier rusesc, menite să submineze „cea mai mare sursă de finanțare a Kremlinului” pentru efortul de război din Ucraina.
Sancțiunile vizează două dintre principalele companii ruse din acest sector, Gazprom și Surgutneftegaz, precum și aproape 200 de nave de transport petrol și gaze care operează pentru Rusia și sunt descrise ca făcând parte din „flota fantomă” a Moscovei.
Prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului a crescut cu 3,69%, la 79,76 dolari, după ce la un moment dat trecuse și de pragul de 80 de dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate, s-a scumpit cu 3,58%, la 76,57 dolari. (AFP)
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1570 soldați, 10 tancuri, 18 alte blindate, 28 tunuri, 1 sistem antiaerian, 61 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.
Volodimir Zelenski a salutat vineri noile sancțiuni americane și britanice împotriva sectorului petrolier rusesc și a „flotei fantomă” de petroliere a Moscovei.
„Aceste măsuri dau o lovitură semnificativă fundamentului financiar al mașinăriei de război a Rusiei prin întreruperea întregului său lanț de aprovizionare”, a scris el pe rețeaua X, făcând referire la sancțiunile SUA.
„Apreciem eforturile continue ale Regatului Unit de a obstrucționa operațiunile flotei fantomă a Rusiei, care rămân o parte esențială a comerțului său cu petrol”, a spus Zelenski într-un alt mesaj.
UPDATE 08:37 - Donald Trump nu mai vrea „rezolvarea” războiului din Ucraina în 24 de ore, ci mai aşteaptă câteva luni.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a amânat cu câteva luni promisiunea din campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”, într-o schimbare de atitudine pe care partenerii europeni au interpretat-o ca un semn că administraţia sa nu va renunţa imediat la sprijinul pentru Kiev, relatează vineri ziarul Financial Times (FT).
Doi oficiali europeni au declarat pentru Financial Times că discuţiile cu noua echipă a lui Trump din ultimele săptămâni au arătat că aceştia încă nu au decis cum să rezolve conflictul şi că sprijinul pentru Ucraina va continua şi după învestirea preşedintelui american, la 20 ianuarie.
„Întreaga echipă (Trump) este obsedată de forţă şi de a părea puternică, astfel încât recalibrează abordarea în privinţa Ucrainei”, a declarat unul dintre oficiali.
Administraţia viitoare este de asemenea precaută pentru că se teme de comparaţiile care ar putea fi făcute cu retragerea dezastruoasă a SUA din Afganistan, pe care au reproşat-o administraţiei Biden.
UPDATE 07:00 - Moscova consideră „absurdă” recomandarea UE privind evitarea spațiului aerian rusesc
Agenția federală de aviație a Rusiei a denunțat vineri recomandarea „absurdă” a Uniunii Europene, care a avertizat cu privire la „riscurile crescute” cu care se confruntă avioanele de linie care zboară deasupra Rusiei.