Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Judecătoarea Elena Poiană, reținută de procurorii DNA

Tuesday, 16 February 2016, 09:07 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE miercuri 7.40: Judecătoarea Elena Poiană, președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, a fost reținută de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Elena Poiană, vizată de perchezițiile efectuate marți de procurorii DNA la Sfântu Gheorghe, ar fi luat mită pentru a înlocui arestul preventiv cu controlul judiciar în cazul a doi bărbați cercetați pentru tâlhărie.

UPDATE marţi 12.30: Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au sigilat, marți, biroul președintei Judecătoriei Sfântu Gheorghe, Elena Poiană, suspectată de fapte de corupție.

Purtătorul de cuvânt al instanței, Jenică Chiper a declarat că Elena Poiană este președinta Judecătoriei din data de 1 ianuarie 2016, iar faptele de care este suspectată ar fi fost săvârșite în perioada în care a lucrat în cadrul Tribunalului Harghita, potrivit Agerpres.

"Pot confirma oficial că biroul ei a fost sigilat de către un lucrător de Poliție, nu a fost desfășurată încă o percheziție. Doamna este președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe de la data de 1 ianuarie 2016, dată la care a și venit în această instituție (...) Referitor la fapte, acestea ar fi din 2015, când era judecător al secției Penale din cadrul Tribunalului Harghita, deci faptele nu au fost săvârșite în calitate de judecător sau președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, asta pot să vă spun oficial', a declarat Jenică Chiper.

UPDATE 10.20: Judecătoarea Elena Poiană, vizată de perchezițiile efectuate marți de procurorii DNA la Sfântu Gheorghe, ar fi luat mită pentru a înlocui arestul preventiv cu controlul judiciar în cazul a doi bărbați cercetați pentru tâlhărie, au declarat surse judiciare, potrivit Agerpres.

Conform acelorași surse, fapta ar fi fost comisă în luna august 2015, când Elena Poiană, în prezent președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, era judecător la Tribunalul Harghita.

Judecătoarea ar fi pretins și primit suma de 10.000 de lei de la rudele unuia dintre cei doi bărbați arestați. În schimbul banilor, ea a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pentru ambii inculpați.

Potrivit surselor, Elena Poiană le-ar fi spus celor care i-au dat banii că un avocat i-ar fi costat mai mult, iar rezultatul nu ar fi fost garantat, având în vedere că pentru fapte cu violență este greu să se obțină cercetarea sub control judiciar.

UPDATE 9.15: DNA efectuează percheziții la Judecătoria Sântu Gheorghe, într-un dosar de luare de mită. Potrivit unor surse, principalul vizat este președintele Judecătoriei, Elena Poană, fiind suspectat de luare de mită în valoare de 10.000 de euro, în cursul anului 2015, pentru a da o hotărâre favorabilă mituitorului.

În cursul zilei de 16 februarie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate în județele Covasna, Brașov și Iași, din care una reprezintă sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Alba și Iași.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL