Suspiciune de meningită într-un liceu din București. O elevă a murit!

Thursday, 18 April 2019, 14:14 Sursă: REALITATEA.NET

Caz șocant în Capitală. Eleva colegiului Gheorghe Lazăr din Capitală diagnosticată cu meningită a murit. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-i salva viața, însă boala a debutat brusc. Fata a ajuns în această noapte la spitalul Universitar după care a fost trimisă la Institutul Matei Balș, iar câteva ore mai târziu a murit. Preventiv, elevii colegiului Gheorghe Lazăr au fost trimiși astăzi acasă, iar de mâine liceul intră în carantină. Reprezentanții DSP București au început ancheta epidemiologică. Toți cei care au intrat în contact cu eleva au primit, deja, tratament.

Tânara de 18 ani diagnosticată cu meningită a murit, afirmă surse medicale. Medicii de la Institutul Matei Balș nu au mai avut ce face pentru a-o salva.

Au fost prelevate probe, iar rezultatele vr fi disponibile în această seară. 

Andrian Marinescu, medic Matei Balș, a exlicat la Realitatea TV că ”dacă se confirmată ea trebuie tratată, bine că a fost diagnosticată rapid”.

Conform acestuia, meningita virală este cea mai des întâlnită formă de meningită. Prin urmare, măsurile de izolare sunt foarte bune.

”În această dimineață, DSP București a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la Liceul Gheorghe Lazăr. Imediat, medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologică. Au fost luate și primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic contacților și s-au luat exudate faringiene. Urmează ca mâine sa fie realizată dezinfecția în tot liceul”, a anunțat Direcția de Sănătate Publică București.

Primele simptome ale MENINGITEI

Principalele simptome ale acestei boli sunt că și cele ale unei gripe severe, adică dureri în zona cervicală, gât înțepenit, febră, frisoane, dureri de cap și, în mod special, vărsături, somnolență sau dureri musculare.

Medicii trag un semnal de alarmă, susținând că meningită se manifestă în special la copii sau la adulții tineri, dar ea poate afecta și persoanele mai în vârstă. M

eningită acționează oricum asupra persoanelor cu un sistem imunitar scăzut. Specialiștii au ajuns la concluzia că există mai multe tipuri de meningită, în funcție de ceea ce o provoacă.

Astfel, există meningită virală, bacteriană, meningococica, pneumococica, stafilococica, streptococica, cu bacili gram negativi, tuberculoasă, coriomeningita limfocitara benignă, meningită urliana, meningită cu HIV și meningită fungice, potrivit Doctorulzilei.ro.

Meningita virală este cea mai răspândită.

Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre copii riscă să facă acest țipe de meningită. Afactiunea se ia prin mâncare, apă sau prin atingerea unor obiecte contaminate. Copiii mici sunt cei mai expuși, mai ales cei care se află în colectivitate. De asemenea, meningită bacteriană, mai rar întâlnită, este cauzată de un meningococ sau pneumococ, bacterii care se găsesc la nivelul gâtului sau nasului înfundat.

Ele nu cauzează probleme mari, decât atunci când ajung în sânge, declanșând boală necruțătoare.

Meningita se transmite de la om la om prin salivă sau secreții nazale. În cazul în care nu este tratată, meningită poate să provoace afecțiuni ireversibile ale creierului și poate produce decesul unei persoane în 24 de ore.

Deoarece simptomele sale sunt asemănătoare unei gripe, meningita poate evolua foarte rapid fără că pacientul să se alarmeze. Este important totuși, că în cazul în simptomele asociate răcelii sunt însoțite și de vărsături sau dureri de cap, pacientul să se prezinte de urgență la medic.

Meningita poate fi diagnosticată printr-o serie de analize, cum ar fi testele de sânge, tomografie sau RMN. Aceste teste sunt importante pentru identificarea tipului de meningită și tratarea ei cât mai rapid.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL