Medicii de familie ies la atac, sistemul cardului de sănătate e în colaps

Tuesday, 11 June 2019, 18:50 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Medicii de familie îi cer ministrului Sorina Pintea să intervină de urgenţă, pentru că sistemul informatic al cardului de sănătate este în colaps şi din acest motiv mii de medici de familie care încearcă să-și facă datoria au ajuns la limita suportabilităţii.

Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează, se spune într-o scrisoare trimisă Sorinei Pintea de către Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele completate pe timpul zilei, iar efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare.

Documentul trimis ministrului Sănătăţii oferă şi exemple concrete: documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în cel mult  72 de ore, dar au fost situaţii în care, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcționat adunat 2-3 ore.

Mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă și dacă au noroc reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS.

În intervalul 10 mai - 10 iunie, medicii au făcut o monitorizare internă a sistemului, acordându-i note. "Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare", se spune în comunicatul medicilor de familie.

Documentul integral poate fi consultat AICIAdaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri