Haos în fiscalitate după valul de legi schimbate peste noapte

Tuesday, 25 July 2017, 11:21, Sursă: REALITATEA.NET

Un nou haos în fiscalitate! Sunt vizate societăţile mici şi mijlocii, care nu ştiu în baza cărei legi vor plăti impozitul pe profit.

Adaugă părerea ta

Ce ştim sigur este că, de la 1 august, firmele din turism scapă de impozitul specific, pe număr de paturi, mese şi scaune, şi vor fi taxate cu 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri în cazul celor care au angajaţi.

"În februarie, că așa e în România, s-a dat Ordonanța de Urgență 3/2017 care a introdus acest plafon al IMM de 500.000 euro. Dar în același timp exista o altă lege, 170/2016 cea cu activitate specifică, care spunea că cei care au activități de restaurante, baruri, hotel, pensiuni și alte facilități de cazare, plătesc impozitul specific dacă sunt plătitori de impozit pe profit. Evident că nu a trecut nimănui prin cap să coreleze aceste 2 reglementări contradictorii. În acest moment legea actuală vine să complet procedura legată de micriintreprinderi și aduce clarificări. Absolut toți operatorii economici care la 31 dec 2016 au avut venit pana la 500.000 euro plătesc doar impoz pentru micriintreprinderi, adică 1% sau 3%, chiar dacă ai avea si obiect de activititate pentru impozitul specific, respectiv restaurante, baruri, hoteluri. În concluzie, după 1 august absolut toate societățile care au venit pana 500 mii euro vor fi microintreprinderi și nu mai achită impoz specific", a explicat consultantul fiscal Adrian Benta la Realitatea TV.

Persoanele juridice care realizează venituri sub jumătate de milion de euro vor avea, din august, un regim fiscal unitar, prin aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în scopul de aducere în acest sistem și a celor care se află sub incidența impozitului specific, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice.

Începând cu luna august, firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice ce au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor trece de la plata impozitului specific la impozit „micro”, potrivit unui act normativ intrat azi în vigoare. Astfel, hotelurile, restaurantele sau barurile vizate de noile prevederi sunt obligate să își modifice sistemul de impozitare până pe 25 august 2017, prin depunerea formularului 010.