Coronavirus - România: 108690 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizie istorică în Franţa: Legea antiburkini pe plajă a fost invalidată

Friday, 26 August 2016, 17:21 Sursă: REALITATEA.NET

Consiliul dispune în acest aviz suspendarea hotărârii antiburkini, potrivit News.ro.

Interzicerea burkini a provocat un val de indignare în întreaga lume, după ce femeilor musulmane nu li s-a mai permis să poarte acest costum de baie, care le acoperă corpul, pe Riviera franceză.

Hotărârea Consiliului urmează să constituie un precedent pentru toate cele 30 de comune franceze care au emis astfel de hotărâri antiburkini, scrie AP.

Avocaţi de la două asociaţii pentru apărarea drepturilor omului au contestat legalitatea interdicţiei la cea mai înaltă instanţă administrativă, argumentând că încalcă libertăţi fundamentale şi că primarii respectivi şi-au depăşit atribuţiile spunându-le femeilor ce să poarte pe plajă.

Primarii au evocat îngrijorări cu privire la ordinea publică, în urma unor sângeroase atacuri jihadiste comise în această vară, iar numeroşi oficiali au argumentat că burkini oprimă femeile.

Avocatul Patrice Spinosi de la Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LDH), a declarat pentru presă că hotărârea Consiliului va crea un precedent, iar ceilalţi primari vor fi nevoiţi să se conformeze.

El a adăugat că femeile care au plătit deja amenzi antiburkini pot declanşa proceduri împotriva lor, în baza acestei decizii.

Însă primarul din Sisco, o comună în nordul Corsicăi, a declarat vineri că nu va retrage interzicerea purtării burkini, în pofida hotărârii celei mai înainte instanţe administrative franceze.

Ange-Pierre Vivoni a interzis purtarea burkini în urma unei încăierări, pe 13 august, pe o plajă din localitate.

"Aici tensiunile sunt foarte, foarte puternice şi nu voi retrage" hotărârea antiburkini, a declarat el pentru BFMTV.

El a recunoscut că nu ştie dacă o femeie a purtat de fapt burkini în ziua confruntărilor violente între un grup de magrebieni din altă localitate şi locuitori ai comunei.

Mai multe zile au fost necesare pentru stabilirea evenimentelor care au condus la aceste violenţe, despre care mulţi au crezut imediat că au fost provocate de purtarea burkini.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL