Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizie de ultimă oră luată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la pensiile din România

Thursday, 16 November 2017, 13:51 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale șeful statului a semnat un Decret privind promulgarea Legii pentru completarea articolului 65 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și un Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Camera Deputaților a adoptat, în ședința de vot final care a avut loc pe 24 octombrie, proiectul de Lege pentru completarea articolului 65 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ inițiat de deputați social-democrați, potrivit unui comunicat la momentul respectiv, de Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaților.

Conform sursei citate, Grupul parlamentar al PSD a susținut acest proiect de lege care elimină aplicarea unui tratament diferențiat beneficiarilor de pensii anticipate parțiale.

"Astfel, la data de 14 iulie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările și completările ulterioare, care a schimbat modul de calcul al pensiei anticipate parțial, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. De la data intrării în vigoare a acestei reglementări, cuantumul pensiei anticipate parțial se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare", se spunea în comunicat.

Întrucât prevederile acestei reglementări nu pot retroactiva, de avantajele legii mai favorabile beneficiau, până acum, doar persoanele care au solicitat pensie anticipată parțială după data intrării în vigoare a Legii 142/2016, creându-se o situație discriminatorie pentru cei care s-au pensionat în intervalul 1 ianuarie 2011 — 16 iulie 2016 (categorie de persoane pentru care cuantumul pensiei a rămas în continuare diminuat prin aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei standard), se preciza în același comunicat.

"Prin completarea cadrului legal existent și includerea acestei categorii de pensionari între beneficiarii Legii nr. 263/2010, Grupul parlamentar al PSD a aplicat principiul egalității de tratament și a îndreptat situația inechitabilă în care se aflau acești cetățeni", se mai arăta în comunicatul citat.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL