Cei şapte români care munceau cu arma la cap în Libia, repatriaţi în siguranţă de MAE

Wednesday, 08 July 2015, 13:25 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Românii ţinuţi captivi în oraşul Misurata din Libia de către angajatorul lor şi obligaţi să muncească fără să fie plătiţi, fiind ameninţaţi inclusiv cu armele, au fost repartizaţi în siguranţă, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cei şapte români au plecat să lucreze în Libia, în domeniul construcţiilor, după ce un student libian le-a promis, din România, că li se vor încheia contracte de muncă şi vor câştiga, fiecare, câte 500 de euro. De asemenea, bărbaţilor li s-a spus că vor avea asigurate diurne, dar şi cartele de telefon prin intermediul cărora să comunice cu familiile lor.

Muncitorii au părăsit România la începutul lunii iunie, iar când au ajuns acolo patronul libian le-a cerut paşapoartele, susţinând că merge la poliţie să-i înregistreze, i-a cazat într-o casă şi i-a dus pe şanter să înceapă munca.

Însă, promisiunile făcute de studentul libian nu s-au adeverit, ba mai mult, românilor nu li s-au făcut contracte de muncă, li s-a dat un singur modem de internet prin care să poată lua legătura cu familiile lor şi au fost ameninţaţi cu arma de angajator pentru ca aceştia să muncească fără să fie plătiţi.

Ministerul Afacerilor Externe informează, miercuri, 8 iulie, că cei şapte români ţinuţi captivi în oraşul Misurata, Libia, au fost repatriaţi în siguranţă. Situaţia a fost aplanată datorită asistenţei consulare oferite de MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis.

Totodată, reprezentanţii ministerului atenţionează că grupul de muncitori români a ignorat avertismentele permanente ale MAE de a evita orice călătorie în Libia.

“În mod regretabil, grupul s-a deplasat în Libia ignorând avertismentele permanente ale Ministerului Afacerilor Externe de a evita orice călătorie în acest stat, având în vedere situația de securitate precară. MAE atrage atenția asupra pericolului extrem la care se expun cetățenii români dacă se deplasează în Libia, aceste situații putând fi evitate dacă recomandările și avertismentele de călătorie ale MAE sunt luate în considerare.”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Instituţia informează că “aceste recomandări şi avertismente sunt transmise şi actualizate permanent prin intermediul website-ului MAE, rubrica "Sfaturi, alerte de călătorie", prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă", ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, pagina Facebook a MAE şi a Departamentului Consular, Infokioşcurile instalate în zone intens circulate şi numeroasele campanii derulate de MAE, prin Departamentul Consular, toate acestea având scopul de a conştientiza cetăţenii români în legătură cu pericolele la care se pot expune în condiţiile în care călătoresc în zone de risc”.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri