Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce va face președintele Klaus Iohannis de Ziua Unirii Principatelor

Wednesday, 24 January 2018, 09:22 Sursă: REALITATEA.NET

Românii găsesc un prilej de sărbătoare în fiecare an pe 24 ianuarie, dar puțini știu ce simbolizează această zi pentru țara noastră.

ica Unire sau Unirea Principatelor Române. Moldovenii și muntenii au primit acte de români de la Alexandru Ioan Cuza, cel care a spus prima dată țării noastre ROMÂNIA.

Atunci, Marile Puteri hotărau soarta noastră. Imperiul Țarist, Imperiul Otoman și Imperiul Austro-Ungar au decis, prin convenția de la Paris, din august 1858, că trebuie să avem două guverne, doi domnitori și două adunări. Numai că noi am ales altfel. O singură țară și un singur domnitor. Alexandru Ioan Cuza.

De la o țară agrară care plătea tribut otomanilor, ţara noastră s-a transformat într-o țară modernă. Nimic nu ar fi fost posibil fără unirea lui Cuza, care a înființat toate instituțiile moderne, a stabilit separarea puterilor în stat, a stabilit egalitatea între toți oamenii și a acordat drepturi și libertăți individuale.

"În ciuda dificultăților, cu toată lipsa noastră de experiență și în ciuda greșelilor noastre, România a pornit înainte", spunea Cuza.

 La 11 februare 1866, A.I. Cuza este obligat să abdice și să părăsească țara pentru totdeauna. Istoricii spun că, în spatele acestei abdicări, stătea o adevărată coaliţie politică, dar şi nevoia înlăturării lui Cuza în favoarea unui principe străin. Domnitorul a acceptat pentru că, altfel, cele trei imperii ar fi cotropit țara noastră și s-ar fi năruit tot ceea ce domnitorul reușise să clădească până atunci.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL