Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Proteste în SUA - Cel puțin trei morți în urma unor incidente armate, zeci de orașe au impus restricții severe

Sunday, 31 May 2020, 16:44 Sursă: Realitatea.NET

Haosul domnește în Los Angeles, peste tot se văd mașini vandalizate și incendii. Poliția a folosit bastoane și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor. Autoritățile au luat măsuri dure: au interzis oamenilor să mai iasă din case pe timpul nopții pentru a mai stăvili protestele. În zadar însă.

Bătăi sunt și la Washington, la Casa Albă, unde trei vehicule ale Secret Service au fost vandalizate. Protestatarii le-au spart geamurile și le-au vopsit cu graffiti. Unii chiar au încercat să forțeze gardul administrației prezidențiale, dar au fost opriți de cordonul de mascați. Pe twitter, în mai multe declarații ciudate, Donald Trump le-a transmis că, dacă săreau gardul, erau întâmpinați de câini furioși.

Mii de poliţişti şi soldaţi patrulau duminică în cele mai mari oraşe americane, a doua zi după o noapte cu manifestaţii care degeneraseră în violenţe împotriva rasismului, preşedintele Donald Trump fiind acuzat că a turnat gaz peste foc, alimentând discordia, comentează France Presse.

Mânia de care a fost cuprinsă ţara după moartea luni la Minneapolis a unui afro-american de 46 de ani, George Floyd, sub genunchiul unui poliţist alb, a provocat tulburări însoţite de jafuri şi incendieri voluntare în acest mare oraş din nordul ţării.

Violenţe au cuprins sâmbătă seara New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Des Moines, Memphis, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago şi capitala Washington. Guvernatorii statelor respective au apelat la Garda Naţională, iar unii au decretat restricţii de circulaţie.

Traficul rutier a fost întrerupt, maşini şi magazine - incendiate, iar forţele de ordine, desfăşurate în număr mare, au ripostat cu gaze lacrimogene şi, în unele cazuri, cu gloanţe de cauciuc.

Circa 5.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi în Washington, iar alţi 2.000 au fost plasaţi în stare de alertă pentru a fi gata să intervină dacă va fi necesar, a indicat duminică Garda Naţională.

Donald Trump a promis "să stopeze violenţa colectivă" şi a denunţat agitaţiile "stângiştilor radicali" şi în special mişcarea radicală "antifa" (antifascistă).

Potrivit instrucţiunilor sale, unităţile ale poliţiei militare au fost puse în stare de alertă pentru a putea interveni eventual la Minneapolis în termen de patru ore.

Sâmbătă, Trump îi ameninţase pe manifestanţii care s-ar apropia prea mult de Casa Albă că vor fi primiţi "câinii cei mai feroce şi armele cele mai ameninţătoare", cuvinte denunţate de opoziţia democrată.

"El ar trebui să unifice ţara noastră şi nu să aţâţe flăcările", a declarat duminică preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelos, la ABC.

Primăriţa Atlantei, Keisha Lance Bottoms, a comparat situaţia cu confruntările de la Charlottesville, unde ciocniri între militanţi suprematişti albi şi antifascişti s-au soldat cu un mort şi zeci de răniţi în august 2017. Trump apreciase atunci că există "oameni de bine" în ambele tabere.

"Preşedintele Trump agravează lucrurile", a declarat ea pentru CBS. "Noi am depăşit punctul critic. Retorica sa nu face decât să inflameze lucrurile şi ar trebui doar să tacă", a spus Keisha Lance Bottoms.

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a condamnat duminică violenţele. "A manifesta împotriva unei astfel de brutalităţi poliţieneşti este un drept şi o necesitate. Incendierea oraşelor şi distrugerea gratuită nu sunt", a afirmat el.

Guvernatorul Minnesotei, Tim Walz, a atribuit haosul care domneşte la Minneapolis unor elemente exterioare statului său, care ar putea fi, potrivit lui, anarhişti, dar şi suprematişti albi sau traficanţi de droguri.

Cadavrul unui bărbat a fost găsit în oraş în apropierea unei maşini calcinate duminică dimineaţă, potrivit autorităţilor. Identitatea victimei şi cauza morţii nu au fost comunicate încă.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, agenţi antirevoltă au căutat să-i disperseze pe manifestanţii care încălcaseră restricţiile de circulaţie, respingându-i cu grenade fumigene şi grenade asurzitoare.

Poliţistul alb Derek Chauvin care, în înregistrarea video, apasă cu genunchiul minute în şir pe gâtul lui Floyd, a fost arestat vineri şi inculpat pentru "omucidere involuntară" şi "acţiune crudă şi periculoasă cauzatoare de moarte".

Dar pentru numeroşi americani aceasta nu este suficient: ei cer inculparea sa pentru omucidere voluntară şi arestarea altor trei agenţi prezenţi la locul tragediei.

O nouă manifestaţie era prevăzută la amiază în faţa sediului Congresului din Minnesota, unde importante efective poliţieneşti au fost desfăşurate. Restricţiile de circulaţie au fost menţinute pentru duminică seara. 

În orașul Indianapolis au avut loc mai multe incidente armate în timpul protestelor și s-au înregistrat cel puțin trei morți. 

Proteste violente au avut loc și în cartierul Brooklyn din New York. Manifestanții au
aruncat cu coctailuri Molotov. Peste 40 de vehicule ale poliţiei au fost vandalizate şi aproape 20 de poliţişti au fost răniţi. 200 de demonstranţi violenţi au fost arestaţi.

Și orașul Chicago este în stare de asediu. Mai mulți ofițeri de poliție și jurnaliști locali au fost răniți.

Primarul orașului, o femeie de culoare, a avut o ieșire furioasă pe rețelele de socializare, împotriva lui Doland Trump

La Minneapolis, locul de unde au pornit protestele, autoritățile sunt depășite de situație și au chemat în ajutor Garda Națională. Pe lângă polițiști, peste 2500 de soldați au fost aduși în oraș. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți.

În acest timp, președintele Donald Trump a ținut un discurs dur la adresa manifestanților violenți. El a precizat că este de partea americanilor care caută dreptatea, după uciderea lui George Floyd, dar nu-i va tolera pe cei care se folosesc de această tragedie pentru a jefui, a ataca și a amenința.

Cadavrul unui bărbat a fost găsit în apropierea unei maşini arse duminică dimineaţă la Minneapolis, potrivit autorităţilor oraşului zguduit de violenţe după moartea la începutul săptămânii a unui afro-american, George Floyd, la puţin timp după arestarea sa, transmite AFP.

Poliţia a reacţionat în jurul orei 04:00 dimineaţa la semnalarea unei maşini în flăcări, potrivit lui John Elder, purtător de cuvânt al poliţiei din acest oraş din nordul SUA.

După stingerea incendiului de către pompieri, agenţii au găsit corpul unui bărbat decedat la câţiva metri de maşina calcinată, al cărui corp prezenta contuzii.

Identitatea victimei şi cauza morţii sale nu au fost comunicate deocamdată.

Zona a fost închisă publicului şi agenţi ai poliţiei criminaliste au fost chemaţi la faţa locului. O anchetă a fost deschisă.

Restricţii de circulaţie erau în vigoare între orele 20:00 sâmbătă şi 06:00 duminică dimineaţa, iar o desfăşurare excepţională a forţelor de ordine era în curs cu scopul de a securiza oraşul, pradă haosului după moartea lui George Floyd în mâinile poliţiei, o tragedie ce a declanşat manifestaţii în zeci de oraşe ale ţării.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL