Ziua verdictului pentru Bogdan Olteanu. DNA cere 10 ani de închisoare

 
Bogdan Olteanu
Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR și președinte al Camerei Deputaților, își află sentința vineri în procesul în care este acuzat că a primit 1 milion de euro mită. DNA cere pedeapsa maximă: 10 ani de închisoare.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Bogdan Olteanu a negat acuzaţiile procurorilor DNA. Decizia e în prima instanta.

Un procuror de la DNA le-a cerut magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti condamnarea lui Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, la o pedeapsă maximă pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv 10 ani închisoare, într-un dosar în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

La ultimul termen al procesului, desfăşurat pe data de 3 octombrie, reprezentantul DNA a declarat că la dosar există numeroase probe care dovedesc vinovăţia lui Bogdan Olteanu, printre care declaraţiile date de Sorin Ovidiu Vîntu, ale unor oameni de afaceri şi ale fostului guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu, dar şi înscrisuri bancare şi interceptări telefonice şi ambientale.

"Inculpatul Bogdan Olteanu a cerut şi primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu. Martorul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârşirea faptelor, el fiind trimis în judecată pentru săvârşirea faptelor de cumpărare de influenţă (...) Bogdan Olteanu a refuzat proba cu testarea la aparatul poligraf. Mai există un raport economic ce arată că Bogdan Olteanu a avut cheltuieli mai mari decât suma veniturilor legale", a spus procurorul.

Pe lângă condamnarea la închisoare, procurorul a solicitat confiscarea sumei de un milion de euro de la Bogdan Olteanu.

În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Bogdan Olteanu a negat acuzaţiile procurorilor DNA şi a spus că nu a primit bani de Sorin Ovidiu Vîntu sau de la alte persoane, neexistând nicio comunicare cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu a declarat că toată lumea îl susţinea pe Liviu Mihaiu pentru funcţia de guvernator al Deltei Dunării, iar decizia de numire a fost luată de PNL şi Guvern.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţin procurorii.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL.

De asemenea, procurorii DNA arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat.

În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Bogdan Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
johnneil
01 Nov 11:58
Din 2008 si nu s-a prescris fapta pana acum? Nu-i bai. Se mai amana de doua trei ori si si scapa basma curata.
Barem sa ii ia banii. Vin sarbatorile si statul poate face o mica bucurie la niste copii sarmani sau batrani nevoiasi.
Răspunde
0 0
GHEORGHE HRISCU
01 Nov 08:38
De ce ”AR FI PRIMIT”?

Există extrase bancare. Dacă e vorba de BANI PUBLICI nimic n-ar trebui să fie SECRET.
Prevalează SECRETUL BANCAR? DE CE?
Răspunde
0 0
Unde îi traficul ,bre,dar banii sunt ?
01 Nov 06:14
A luat banii si nu l-a servit pe SOV ?Asta e mai mult decât trafic de infuență,e nimic,ba mint ,e sărăcirea unui om de afaceri ,care cu milionul acela putea face altceva.Păi nu are dreptae DNA sa se revolte ?Sa sarăcest pe SOV nu era posibil ,dar moraal as,cum se simțea omul ?Iei banii si nu faci serviciul !
Răspunde
0 0
Mita = 1 milion = 10 ani puscarie !!!???
01 Nov 02:40
Furt 67 milioane (de la stat) egal 8 ani si facut efectiv doar 2,5 ani puscarie !!! Furat (indiferent de termenul juridic folosit-trafic de putere, influenta, coruptie sau prejudiciu impotriva statului) de la stat se dau pedepse de toata jena si o gramada de beneficii !!! Furat 2 saci de porumb tot 10 ani de puscarie !!!? E cumva furatul bugetului de stat o obligativitate ?????
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?