Premierul ceh: Spaţiul Schengen ar trebui să includă Bulgaria, Croaţia şi România cât mai curând

 
Premierul ceh: Spaţiul Schengen ar trebui să includă Bulgaria, Croaţia şi România cât mai curând 
Premierul ceh: Spaţiul Schengen ar trebui să includă Bulgaria, Croaţia şi România cât mai curând 

Spaţiul Schengen ar trebui să includă Bulgaria, Croaţia şi România cât mai curând posibil, a declarat premierul ceh Andrej Babis, care a estimat că problemele din spaţiul european de liberă circulaţie sunt mult mai urgente decât cele din zona euro.

''Toată lumea vorbeşte despre zona euro, ceea ce este cu adevărat amuzant. Ar trebui să discutăm despre Schengen'', a spus Babis într-un interviu acordat marţi agenţiei Reuters.

În opinia sa, această chestiune priveşte şi Comisia Europeană, braţul executiv al Uniunii Europene, şeful executivului ceh adăugând că este ciudat că atât de mulţi oameni vorbesc mai degrabă despre reforma zonei euro decât despre zona Schengen care acoperă majoritatea blocului comunitar.


Andrej Babis, care susţine principiul liberei circulaţii, dar doreşte frontiere mai solide în jurul Europei, a afirmat că spaţiul Schengen trebuie să fie extins la toate ţările UE de pe continent, prin includerea Bulgariei, a Croaţiei şi a României.

Pe de altă parte, prim-ministrul ceh a apreciat că problemele implicate de migraţie vor reprezenta principalul motiv de îngrijorare pentru alegători la alegerile europene din mai 2019.

Prosper om de afaceri, Andrej Babis a devenit principalul actor politic din Cehia şi a câştigat facil alegerile parlamentare din octombrie anul trecut pe baza promisiunilor de combatere a corupţiei, de împotrivire în faţa Bruxelles-ului şi de a lupta contra migraţiei ilegale.

Ascensiunea mişcării sale de centru, ANO, a avut loc pe fondul scăderii în popularitate a partidelor tradiţionale, o tendinţă prezentă în întreaga Europă, unde partidele antisistem au atras de partea lor electoratul dezamăgit de politicienii actuali sau îngrijorat de afluxul de migranţi.

Uniunea Europeană încearcă să adopte o politică comună privind migraţia începând din 2015, când peste 1 milion de refugiaţi, majoritatea proveniţi din Orientul Mijlociu şi Africa, au intrat în blocul comunitar, punând într-o situaţie extrem de dificilă Grecia şi Italia, ţari membre ale Schengen.

Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au opus constant sistemului de redistribuire a solicitanţilor de azil între statele membre ale UE pe baza unor cote obligatorii. La acest sistem s-a renunţat oficial la summitul UE din luna iunie, preferându-se un sistem bazat pe acceptarea benevolă şi alte măsuri referitoare la cererile de azil.

Andrej Babis a reiterat că ţara sa nu va prelua niciun migrant întrucât contribuie cu fonduri, inclusiv cu 80 de milioane de euro începând din 2015, pentru a sprijini centre pentru migranţi în exteriorul Uniunii Europene.

El am insistat că migraţia rămâne o problemă majoră pentru blocul comunitar. ''În opinia mea, va exista o schimbare substanţială după alegerile europene. Va exista o majoritate tăcută care va vota într-o manieră anti-migraţie'', a spus Babis, subliniind că trebuie acordată o atenţie sporită unor ţări, precum Spania, care devin destinaţii pentru migranţi.

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?