Ana Maria Pătru, şefa AEP, reținută de DNA pentru trafic de influență. Irina Socol, suspectă

 
Ana Maria Pătru, şefa AEP, urmărită penal de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani
Ana Maria Pătru, şefa AEP, urmărită penal de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani
Ana Maria Pătru, şefa AEP, urmărită penal de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani Percheziţii la Autoritatea Electorală Permanentă

DNA a dispus reținerea și efectuarea urmăririi penale față de Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, într-un dosar ce vizează infracțiuni de trafic de influență și spălare a banilor. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Biroul Teritorial Ploieşti au efectuat, marți, percheziţii la sediul Autorităţii Electorale Permanente din Bucureşti şi la locuinţa Anei Maria Pătru. Sunt investigate infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar potrivit unor surse apropiate anchetei este vizat modul în care au fost cumpărate mai multe softuri folosite la desfăşurarea alegerilor din ultimii ani. Totodatăm surse Realitatea Tv dezvăluie că suspectă în dosar este Irina Socol, fondatoarea Siveco. 

UPDATE 10.00: Conform unor surse, citate de REALITATEA TV, Ana Maria Pătru a fost denunţată de patronul REMAT.

UPDATE 7.00: Ana Maria Pătru şi-a dat demisia de la conducerea AEP.

UPDATE 23.35: Ana Maria Pătru a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii anticorupție.

UPDATE 19.10: Ana Maria Pătru este urmărită penal de procurorii DNA în dosarul de trafic de influență și spălare a banilor.

Procurorii DNA Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, la data faptei vicepreședinte al instituției - funcție cu rang de secretar de stat, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor.

Potrivit ordonanței întocmite de procurori, în perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. București.

În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

Astfel, DNA arată că, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP. De asemenea, suspecta a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al AEP, suspecta a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.

Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane.

UPDATE 18.40: Ana Maria Pătru ar fi primit un autoturism de lux și un apartament, ambele în valoare de 210.000 de euro, în schimbul acordării, în mod prefernțial a unui contract pentru servicii IT unei firme, potrivit unor surse judiciare. 

UPDATE 15.32. Ana Maria Pătru a ajuns la sediul DNA Ploieşti, dar a evitat să facă declaraţii în faţa presei.

UPDATE 14.20. Potrivit unor surse, Ana Maria Pătru va fi dusă la DNA Ploieşti, pentru audieri. 

UPDATE 11.17 Potrivit unor surse, soţul Anei Maria Pătru a încercat să fugă cu documente. Printre acestea, se numărau acte contabile ale unei firme pe care acesta o deţine şi care apărea în investigaţia DNA.  Acesta a fost oprit în trafic. 

DNA, percheziţii la AEP. Ce firmă are soţul Anei Maria Pătru, cel care a fugit cu actele 

UPDATE 9.30:  Percheziţii DNA au loc la locuinţa preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că percheziţiile au legătură alegerile din ultimele cicluri electorale, fiind vizat, în principal, scrutinul din anul 2009. În anul 2009, Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte al României.

Procurori DNA din Ploieşti au descins la sediul instituţiei din Capitală, marţi dimineaţă. Există suspiciuni de corupţie şi fraudă electorală. 

Procurorii ridică mai multe documente de la sediul Autorităţii Electorale Permanente, conform REALITATEA TV. Conform primelor informaţii este vizată şi Ana Maria Pătru, preşedintele AEP.

Campania electorală a început pe 11 noiembrie. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este instituţia către care se îndreaptă atenţia tuturor, în perspectiva alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie.

Vom reveni cu amănunte

PROMOTIE eMAG! CONSULTATI OFERTELE AICI!!!Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?