Răspunsul Procurorului General după ce a fost criticat că a numit-o pe Kovesi la Parchet

 

Procurorul general al Parchetului General, Augustin Lazăr, avertizează asupra ”pericolului pe care îl generează atacurile sistematice” ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură ”a afecta principiul separației puterilor în stat”, arată Parchetul, într-un comunicat.Delegarea procurorilor se realizează de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în temeiul art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor: ”În interesul serviciului, procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”, se precizează în document.

Totodată, Lazăr menționează că repartizarea procurorilor se face în conformitate cu art. 95 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: ”Conducătorul fiecărui parchet repartizează procurorii pe secții, servicii și birouri, în funcție de pregătirea, specializarea și aptitudinile acestora”.

Pentru perfecționarea legislației penale, Ministerul Public are atribuția legală de a studia cauzele și factorii favorizanți ai criminalității și de a face propuneri în vederea eliminării acestora, astfel cum este prevăzut în art. 63 lit. i din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: ”Ministerul Public (…) studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează și prezintă ministrului justiției propuneri în vederea eliminării acestora, precum și pentru perfecționarea legislației în domeniu”, se mai arată în comunicat.


”Constituția României, în art. 131 alin. 1 consfințește rolul Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară 'interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor '”, spune Lazăr.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?