Există un test de sânge pe care îl poți face ca să afli dacă mori într-un deceniu

 

Nimeni nu știe cu exactitate când va muri, însă cu toții știm că se va întâmpla la un moment dat. Ei bine, cercetătorii susțin că un anumit test de sânge îți poate spune exact cât mai ai de trăit.

Se pare că oamenii de știință au descoperit o metodă prin care pot stabili cât de mare e riscul ca o persoană să moară. În acest sens, specialiștii au identificat în sânge 14 biomarkeri care au legătură cu mortalitatea omului.

Testul care îți spune când vei muri

Ca să înțelegi mai bine, biomarkerii sunt indicatori măsurabili ai gravității sau prezenței unor stări de boală. Astfel, analizând acești indicatori, experții ar putea prezice mai bine decât oricând care e riscul ca pacienții să moară în următorii cinci până la zece ani.

Acești biomarkeri contribuie la o mai bună acuratețe în ceea ce privește determinarea riscului de a muri. Astfel, noul test de sânge al cercetătorilor a avut o acuratețe cu 10% mai mare decât alte metode de predicție a morții unui pacient.

Până acum nu exista un consens în ceea ce privește factorii care pot prezice cât de mare există riscul ca o anumită persoană să moară. Așa că specialiștii își puteau da seama dacă pacientul va muri în următorul an, însă nu putea prezice ce s-ar întâmpla peste zece ani. În plus, factorii de risc convenționali în cazul pacienților de vârste mijlocii (tensiunea arterială sau nivelul de colesterol) nu corespund neapărat cu cei din cazul celor mai în vârstă.

Pentru a stabili în ce măsură poate prezice acest test de sânge moartea, cercetătorii au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat mostrele de sânge de la peste 44.000 de pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 109 ani. Dintre aceștia, peste 5.500 nu mai erau în viață, ceea ce le-a oferit specialiștilor oportunitatea de a determina care biomarkeri erau mai mari în cazul celor care au trăit mai mult. Astfel, au reușit să determine care este riscul de moarte a acestora.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?