Dosarul creditelor BRD: 29 de persoane sunt urmărite penal. Cum funcţiona reţeaua lui Remus Truică

 
În dosarul în care este cercetat Remus Truică, mai sunt urmărite penal încă 29 de persoane, conform DIICOT.
În dosarul în care este cercetat Remus Truică, mai sunt urmărite penal încă 29 de persoane, conform DIICOT.
FOTO: RTV

În dosarul în care este cercetat omul de afaceri Remus Truică, mai sunt urmărite penal încă 29 de persoane, conform DIICOT.

Remus Truică şi Lucian Cojocaru sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal și complicitate la spălare de bani, iar Irina Truică de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

În același dosar, mai sunt urmăriți penal Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ștefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

De asemenea, sunt cercetaţi Cristian Relu Aparaschivei, Gabriela Cristina Mazilu, Ilie Marius Coconete, Ștefan Muntean, Ionuț Nicoreșteanu, Nicolae Ciumeti, Eugen Constantin Pop, Mirela Giorgiana Pop, George Lișu, Andrei Bejenaru, Dan Octavian Harabagiu, Marian Gheorghe, Alexandra Minola Șerban, Dumitru Diaconescu, Dorin Cornel Drulă și S.N.E.

Tot în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal şi senatorul Sorin Roşca Stănesci şi omul de afaceri Adrian Sârbu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

Prejudiciul este estimat la 43,5 milioane euro

Conform DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD – Group Societe Generale, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 euro în dauna BRD – Group Societe Generale.

Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării.

În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung.

Au fost acordate 17 credite frauduloase, dintre care 15 au ajuns la Remus Truică

Astfel, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – Group Societe Generale, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonat şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui nr. de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru nici unul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii infracţionale suspecţii şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membrii ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – Group Societe Generale, respectiv suspecţii Cercel Duca Alexandru Claudiu şi Gavrilescu Gabriela, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către Agenţiile Europa şi Primăveriice funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD- Grup Dorobanţi.

Cel de-al treilea lider al grupului infracţional organizat, inculpatul Remus Truică, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – Group Societe Generale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de către Remus Truică şi Cristian Relu Aparaschivei şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.

Între timp la grupul infracţional au aderat şi Sorin Roşca Stănescu şi Adrian Sârbu

La grupul infracţional organizat iniţiat de către liderii grupării au aderat şi suspecţii Sorin Roşca Stănescu şi Adrian Sârbu, care au contractat în folos personal credite în aceleaşi condiţii frauduloase ca şi cele din cazul creditelor contractate în favoarea lui Remus Truică.

Conform DIICOT, de precizat este faptul că nici unul din cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.

Remus Truică, sub control judiciar, după ce a fost audiat la DIICOT în dosarul fraudării BRD

 

Numele Elenei Udrea, în dosarul creditelor de milioane de euro de la BRD. Ce spun procurorii

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?